4) Karmaşa, Aşırı Bilgi
Bu konuda Aşırı Yükleme adında bir yazı yazmıştım, aynısının bir kısmını vereceğim, okumayanlar linki takip edebilir.
Psikoloji profesörü George Armitage Miller 1956 yılında yayınladığı “Sihirli Sayı 7” (The Magical Number Seven) adlı denemesinde insan algılarıyla ilgili muazzam sayıda araştırmayı özetleyen bir değerlendirme yapmıştı. Bu araştırmasını kısaca şöyle özetleyebiliriz;
İnsanlarda aynı anda yedi bilgi dilimini bilinç düzeyinde işleyecek bir yetenek var. Bu sayı geçilince aşırı yüklenme durumu ortaya çıkıyor ve hata yapılmaya başlanıyor. Yedi sayıyı sırayla söylerseniz, herhalde onu bilincinizde hatasız tutabiliyorsunuz. (ki artık bunun bile fazla olduğunu düşünüyorum) Size dokuz sayılık bir küme verirsem onları doğru hatırlamakta çok daha fazla zorlanıyor ve hata yapmaya başlıyorsunuz.
Örnek; 2 ? 5 ? 6 ? 2 ? 2 ? 8 ? 5 ? 3 yandaki sayıları aklınızda tutmaya çalışın.
Zorlandınız değil mi? Çünkü birbirinden ayrı 8 bilgi dilimi var. Aynı sayıları şimdi ezberlemeye çalışın;
256 ? 228 ? 53
Hatırlayabildiniz değil mi? Neden hatırladınız? Çünkü 8 dilimlik bilgiyi üç dilimlik bilgi haline getirdik.
Hangi dilim büyüklüğünü seçerseniz seçin, 7 dilimlik bilgiye bilincinizle dikkat ettiğinide, başka şeyleri bilinçli düzeyde değerlendiremeyen bir duruma gelirsiniz. 7 dilimdilk bilgilerden daha fazlası sizde aşırı yükleme durumu yaratır ve ancak bilinçdışı düzeyinde işlenebilir.
Bir insanın dikkatini aşırı yüklemenin en kolay yolu da, dikkatini karmaşık bir içsel deneyime yoğunlaştırmasını sağlamaktır.
Mesela yanımdaki birini ayağa kaldırsam ve ?200?den geriye üçer üçer sesli biçimde saymanı ve sen bu sayıları sayarken ben de senin omuzlarından tutup seni etrafımda döndüreceğim? dersem ona aşırı yükleme yapmış olurum. Çünkü tüm temsil sistemlerini harekete geçirmiş olurum, 100?den geriye üçer üçer saymak için zihninde canlandırma yapar, (görsel) aynı zamanda bunu yüksek sesle söylediği için işitsel temsil sistemi de meşguldür ve son olarak ben omuzuna dokunup onu etrafımda döndürerek dokunsal temsil sistemini meşgul etmiş olurum.
GK says:
paylasimlariniz icin TESEKKURLER Hakan Menguc merak ediyorum simdiye kadar sizden egitim almis kisilerle deneyimlerin paylasildigi bi platform kurmayi DUSUNnurmusunuz? (ilk denemeler ,kendi yontemleri ,farkli tekniklerin degisik versiyonlari, karsilasilan sorunlar vs …)
13 Kasım 2011 — 13:23
hakanmenguc says:
Merhaba,
Bir platform kurmadık ama düşünürüm.
Genelde bana özelden mail atıyorlar, ben de onlara o şekilde yardımcı oluyorum .
13 Kasım 2011 — 21:52
gk says:
merhaba :
ornegin trende inecegi duragi unutuan adam , yada devam eden bir davranisin kesintiye ugratilip kisilerin talimatlari izlemesiyle ilgili, herfkes bunlari mükemmel bi sekilde uygululuyo olabilirmi ki?
gectimiz gunlerde eski bir okul arkadasimla karsilastim neler yaptimizla ilgili konusurken bir den aksam beni aramasini istedim ve hemen akabinde konuyu okul yıllarina getirdim aksam aradi benii…. ama merak etgim su gercekten tesadufenmi aradi yoksa bu sey ise yaradimi
mU ?
kisilerin bu sekildeki paylasimlarini belki biraz daha nitelikli bilgiyle yayinlayabilirseniz bilgi denizinizden bir okyanus ortaya cıkabilir tesekkurler.. kolay gbelsinn…
14 Kasım 2011 — 21:48
hakanmenguc says:
bu yöntemler çok uygulama ve çok çalışma gerektiyor.
Teknik açık, bir çok NLP kitabında bulabilrsiniz ama uygulamanın çalışması için binlerce uygulama yapmak gerekiyor.
14 Kasım 2011 — 23:26
fatih says:
derren brown boş kağıtla bir şeyler satın almıştı bunu siz de denermisiniz?
10 Mayıs 2016 — 16:51