Plasebo farmakolojik olarak etkisiz, fakat telkine dayalı ve plasebo etkisi olarak da bilinen tedavi etkisini ortaya çıkaran bir tür ilaçtır. Vücuda ağızburun veya enjeksiyonyolu ile verilebilir.

Aslında plasebonun fiziksel anlamda tedaviye yönelik bir gücü yoktur. Sahip olduğu tedavi gücünü tamamen hastanın verilen ilacın ?işe yarayacak? ilaç olduğunu düşünmesinden alır. Plasebo tıbbın bilimsel olarak açıklayamadığı bir yöne ?insanların istemeleri halinde kendi kendilerini iyileştirme gücü?ne yöneliktir.

Plasebo uyku alışkanlıkları üzerinde de denenmiş. (Orjinal kaynak yazının sonundadır.)

Yapılan bu deneyde beyin dalgalarını ölçen (oysa aslında hiçbir işe yaramayan) aletler bağlanan denekler uyandıktan sonra az uyumasına rağmen, ‘çok uyudun’ denen deneklerin bedenleri çok uyumuş gibi tepki vermiş, ‘az uyudun’ denen deneklerin bedenleri de az uyumuş gibi tepki vermiş. Yani düşünce ve inanç uykumuzu dahi bu oranda etkilemiş.

Düşünce gücümüzün bedenimizde nasıl bir etkisi var? Sınırları neler? Bu gücümüzün farkında mıyız?

Tıp fakültelerinde plasebo etkisi incelenir ama ‘nasıl oluştuğu’ incelenmez. Hangi faktörlerin plasebo etkisini arttıracağı/azaltılacağı üzerinde çalışılmaz. Plasebonunun sınırları neler? Bu konuda çalışılmaz. Umarım bu alanı bir gün tüm ayrıntıları ile incelemeye başlarlar. Eğer benden de yardım isterlerse bu konuda anlatacağım ve paylaşacağım çok bilgi var.

Kaynak: http://www.peerreviewedbymyneurons.com/2014/01/16/theres-placebo-effect-sleep/