Çocukluğum insan potansiyelini keşfetmekle geçti, şimdi de değişen bir şey yok, hala araştırıyor, keşfediyorum. Son zamanlarda adını daha sık duymaya başladığımız Noetik Bilim insan potansiyeli konusunda sıkı çalışmalar yürütmektedir. Aşağıda size Noetik Bilim ve Noetik Bilimler Enstitüsü hakkında bazı bilgiler paylaşacağım.
Bu konuda benim bildiğim Türkçe’ye çevrilmiş en iyi kitap McTaggart’ın Intention Experiment (Niyet Deneyi) kitabıdır. Bu konuda daha fazla bilgiye sahip olmak isteyen herkese kitabı tavsiye ediyorum.
Neotik: Eski Yunanca’da ‘algılamak’, ‘anlamak’ ya da ‘kavramak’ anlamına gelen noetikos’tan (nottos) türetilmiş sözcük. İlkçağ Yunan felsefesinde, duyular ya da deneyle değil de yalnızca akıl yoluyla kavranılan bilgi türü için kullanılan genel bir terimdir. Felsefe Sözlüğü- A.Baki Güçlü; Erkan Uzun; Serkan Uzun; Ü.Hüsrev Yoksal-Bilim ve Sanat Yayınları
Noetik Bilimler Enstitüsü (Institute of Noetic Sciences)
1973 yılında eski astronot Edgar Mitchel ve sanayici Paul N. Temple tarafından insan potansiyelinin sınırlarını araştırmak için kurulmuştur. Enstitünün programı “insan kapasitesinin genişletilmesi”, “entegre sağlık ve tedavi” ve yenidünya görüşlerinin ortaya çıkmasını içermektedir. Ayrıca araştırmalar, spontane meditasyon, bilinçlilik, alternatif tedavi ve hastalık belirtilerinin azalması konularını da içermektedir.
Mistisizm, insan potansiyeli, parapsikolojik beceriler ve beden ölümünden sonra bilincin hayatta kalması gibi konuları da içermektedir.
Enstitünün adı Yunan nous, yani akıl kelimesinden alınmıştır.
Enstitü üç ayda bir Shift: At the Frontiers of Consciousness (Değişim: Bilincin Sınırlarında) adlı bir dergi yayımlamaktadır.
Web sayfasında bilgiye göre 35.000 abonesi vardır. Merkezi Kaliforniya Petalum‘da olan organizasyon 80 dönümlük bir arazi üzerinde kurulmuştur. Kampüste ofisler, araştırma labaratuvarları ve dinlenme merkezleri vardır.
Kaliforniya’daki Noetik bilimler Enstitüsü Haziran 2009 da zihnin tüm çevreyi ve içindekileri etkilediğini buna suyun da dahil olduğunu kantılayan çok bulgular bulunduğunu duyurdu.
Düşüncelerin suya etkisini inceleyen Japon bilim adamı Masaru Emoto bu konuda çok yankı bulacak çalışmalar yapan ve dünyaya duyuran biridir.
Dr. Masaru Emoto‘nun gözlem ve incelemelerine göre suya karşı söylenmiş olumlu duygulu sözler su donduğunda oluşan kristallerin daha da güzel oluşmasını sağlıyor.
Dr. Dean Radin, Emoto’nun deneylerini daha sıkı kontrollü ve objektif deneylerle test etti ve çalışmalarını hakemli dergi Explorer’da yayınladı.
Ardından ikinci iddialı bir deney daha yapıldı ve yine hakemli bir dergi olan Journal of Scientific Exploration‘da 2008 de yayınlandı ve bu deney önceki gibi Emoto‘yu doğrular niteliktedir.
Eser says:
Teşekkürler paylaştığınız için
14 Temmuz 2010 — 14:00
Ahmet says:
daha neler öğreneceğiz kim bilir
27 Temmuz 2010 — 23:25
Aydan Sever says:
Konu hakkında şu sitede güzel yazılar yazılıyor. http://www.noetikbilim.com/
07 Kasım 2010 — 23:57
Halil İbrahim says:
Noetik Bilim konusunda Google araştırması yapmıştım ben de. Aydan hanımın yazdığı sayfa başarılı görünüyor. http://www.noetikbilim.com Yine konuyla ilgili bir de yabancı kaynak var. http://www.ions.org yalnış hatırlamıyorsam böyleydi. Teşekkürler Hakan Bey.
14 Aralık 2010 — 18:41
Caner says:
Benim en sevdiğim bilim dalıdır Noetik Bilim.İlk Dan Brown’un Kayıp Sembol adlı kitabını okuduğumda keşfetmiştim.Gerçekten müthiş bir bilim dalı.Umarım bu bilim dalı daha da gelişir ve tüm insanlığa fayda sağlar.Teşekkürler Hakan Bey.
06 Aralık 2011 — 09:52
Tufan Guven says:
Güzel yazı, teşekkürler. Türkiye’de bu konuda araştırma yapan bir enstitü ya da kurum var mı acaba bilginiz var mı?
19 Ocak 2013 — 01:28
Hakan Mengüç says:
Benim bildiğim yok.
20 Ocak 2013 — 15:42
filiz says:
Bende caner bey gibi dan brown kayip sembol adlu kitabindan ogrendim ve merak salmistim bu adama hastayim :)
31 Temmuz 2014 — 16:23
ozge. says:
Noetik sayesinde ingilizcem gelişti. Çünkü ciddi anlamda Türkiye de bu konu hakkında bilgi verilmiyor. Yayınlanan makaleler dolayısıyla hep ingilizce.
Giriş için en yeterli bilgi bu sitededir. Teşekkür ederiz Hakan bey.
03 Eylül 2014 — 00:26