Nöro Linguistik Programlama kısa adı ile NLP’nin Göz Erişim İpuçları tekniği ile bir düşünce okuma oyununun nasıl yapıldığını sizinle paylaşmak istiyorum.
Kısaca NLP nedir?: NLP Düşünce süreçlerinin nasıl işlediğini inceleyen ve olumlu-olumsuz düşüncelerin hızlı değişimi için yöntemler içeren bir teknikler bütünüdür.
NLP Göz Erişim İpuçları Nedir?: Şimdi hemen evinizdeki birisinin yanına gidip şu soruyu sorun, örnek olarak annenize sorduğunuzu varsayalım; Anne eski oturduğumuz evde kaç pencere vardı? Annenizin gözlerine bakarsanız, hemen sol yukarıya gittiğini görebilirsiniz. İnsanların %70’i geçmiş resimleri hatırlamak için sol yukarıya bakar, %30 ise sağ yukarıya..(daha çok solak olanlar sağ yukarıya bakar)
İnsanlar belli şeyleri hatırlamak için gözleriyle belli yerlere bakmak durumundadırlar. Mesela yukarı bakarak ağlayamazsınız, ağlayan, depresyon içinde olan insanlar hep aşağıya doğru bakarlar, çünkü dokunsal ve hissel duyguları hissedebilmek için aşağıya bakmalıyız. Mesela bir çocuk ağladığında yukarı bakmasını sağlarsanız ağlaması kesilecektir, kadınlar da zaten çoğu zaman makyajları akmasında diye duygulu anlarında yukarı bakarak ağlamalarını kontrol edebilirler ya da etmeye çalışırlar. (Sağdaki resimde olduğu gibi)
Yani kısaca göz erişim ipuçları insanların görsel, işitsel ve dokunsal(hissel) duygularını tespit etmek için kullanılan bir sistem. NLP’de bu teknik, kişiler sorunlarını anlatırken, görsel bir şeye mi, yoksa işitsel, dokunsal bir şeye mi odaklandıklarını tespit etmek için kullanır.
Size öğreteceğim oyuna gelmeden önce Göz Erişim İpuçlarını hemen öğrenelim.
Sol Yukarı: Geçmiş ile ilgili bir resim düşünüyor. Mesela kişiye ortaokulunun duvarının boyası ne renkti? diye soru sorarsanız, o geçmişteki görsel bir anıyı hatırlamaya çalışacağı için sol yukarı bakacaktır.
Sol Yana: Geçmiş ile ilgili işitsel bir anı düşünüyor. Örnek olarak dinlemekten en çok hoşlandığın şarkı hangisi? diye sorarsanız, kişi sol yana bakacaktır. (Yazının sonunda, bu konuda yapılan yanlışlarla ilgili bir hatırlatma yapılacaktır.)
Sol Aşağı: Geçmiş ile ilgili dokunsal bir anı düşünüyor. ‘Sıcak bir banyoya girdiğin bir zamanı düşün ve sıcaklığı hisset’, sorusu onun sol aşağıya bakmasını sağlayacaktır.
Sağ Yukarı: Görsel olarak oluşturduğumuz resimleri düşünürken buraya bakarız, örnek soru: ‘Nasıl bir evin olmasını isterdin, şekli ve bahçesi nasıl olurdu?’
Sağ Yana: İşitsel tasarlanan sesler. Ör: ‘Suyun altında sesin nasıl duyulur?’
Sağ Aşağı: Tasarlanan dokunsal hisler, içsel diyaloglar. Örnek olarak, ‘Hawai’de tatile gittiğini düşün ve sıcak kumların üstüne yattığını hayal et, sıcak kumları hissediyor musun?’
Not: Tasarlanan düşüncelerde kişi eğer öyle bir şeyi hayal edemiyorsa geçmişteki bir anıyı düşünür ve sola bakar. Sözgelimi Hawai’de kumsalın üstünde yattığını düşün dediğinizde, eğer kişi Hawai ve Hawai kumsalı ile ilgili bir şey görmemişse, geçmişte gittiği bir kumsalı hatırlayıp orasını Hawai gibi hayal edecek ve böylece sola bakacaktır. Bu konuya dikkat edilmelidir.
Karşınızdaki İnsanın Düşüncesini Nasıl Okursunuz?
Şimdi gelelim oyunumuza… Oyun şöyle, ilk önce karşınızdaki kişiye üç soru soruyorsunuz, sonra bu üç sorudan birini düşünmesini istiyoruz ve biz onun düşündüğü şeyi biliyoruz.
Nasıl? Eğer yukarıdaki yazıyı okuduysanız zaten tekniğin büyük kısmını anlamışsınızdır.
1) İlk önce karşımızdaki kişiye oyun oynayacağımızı filan söylemeden direk, ‘En uzun boylu arkadaşın kim?’ diye soruyoruz ve o düşünürken gözlerine bakıyoruz. Muhtemelen sol yukarıya bakacaktır. Bu birinci adımdı…
2) Şimdi ona ‘Suyun altında sesin nasıl duyulur?’ diye soruyoruz, muhtemelen sağa yana bakacaktır ama bunun hayalini kuramazsa sol yana da bakabilir.
3) Şimdi de ‘Buz gibi bir küvetin içindesin, onun soğukluğunu hissetmeni istiyorum’, Bunu söylediğinizde de muhtemelen sol aşağıya ya da sağ aşağıya bakacaktır.
Tamam şimdi sıra geldi son soruya… ‘Şimdi düşündüğün üç şeyden birini tekrar düşün ama bana söyleme sadece düşün ve iyice düşün’. O bunu düşünürken biz onun gözlerine bakıyoruz ve eğer yukarı bakıyorsa hemen cevabımızı veriyoruz: ‘Şu anda en uzun boylu arkadaşını düşünüyorsun.’ Eğer sol yana bakıyorsa, ‘Şu anda suyun altında sesinin nasıl duyulduğunu düşünüyorsun.’ ve eğer aşağıya bakıyorsa, ‘Şu an buz gibi bir suyun soğukluğunu düşünüyorsun’ diyeceksiniz.
Ben bu tekniği NLP çalışmalarında kişiler Göz Erişim İpuçları konusunda kendini daha hızlı geliştirsin diye öğretiyorum. Çünkü bir şeyi oyunla öğrenmek çok daha kolay oluyor.
Önemli Hatırlatma: Bu teknikleri uygulayanlar başta bazı hatalar yapıyorlar. Mesela kişiye dokunsal bir anı düşündürmek için şöyle bir soru sorduğunuzu varsayalım: ‘Buz gibi bir küvetin içindesin, onun soğukluğunu hissetmeni istiyorum.’ Şimdi bu sorudaki amaç kişinin aşağıya bakmasını sağlamak ama çoğu insan ilk önce yukarıya bakıp küveti zihninde görecektir, sonra aşağıya bakacaktır. Eğer aşağıya bakmıyorsa sadece küvetin resmini ve suyun resmini zihninde oluşturuyor ama soğukluğu ve suyu hissetmiyordur. Bunu hissettirmek de sizin ustalığınıza kalıyor, eğer ses tonunuzu iyi kullanamazsanız kişi bunu hissedemeyecektir. İlk denemelerinizde çok iyi sonuçlar beklemeyin ama ne kadar çok yaparsanız o kadar çok ustalaşırsınız.
Adım Adım Ustalaşma;
Eğer yeni başladıysanız, hemen hepsini denemeyin ve ilk önce sadece çevrenizdeki insanlara,
En uzun boylu arkadaşın kim?
Evinizde kaç pencere var?
Suyun altında sesin nasıl duyulurdu? gibi sorular sorun ve göz hareketlerini kontrol edin, eğer doğru yerlere bakıyorlarsa bir sonraki adıma geçin.
Oyunu üçlü değilde ikili yapın, eğer ikili de başarılı olursanız, üçlü yapmaya başlayın.
Bol bol uygulama yapın, yorumlarınızı bekliyorum :)
Sevgilerle, Hakan.
ugur says:
valla Hakan abi senin deneyimlerinin özetini internette gördüm.amaan bu türkse dediği herşey geçersizdir diye düşündüm.çünkü türk malı yada bilgisi çoğu zaman bana dandik gelmiştir.neyse… sende güzel şeyler paylaşıyorsun ama hepsini değil.senden istediklerim mentalizm teknikleri, hipnoz gibi şeyle bunu açıklarsan gerçekten seve seve okurum.haydi kalın sağlıcakla…
09 Ekim 2012 — 16:06
ahmet kıral says:
denemelerimiz olumlu sonuçlandı
27 Ekim 2012 — 17:02
emre.67 says:
bilgiler için teşekkürler.Aslında düşününce gerçekten çok kolay bir teknik.Yani biraz çakalca diyebiliriz .Gözün hangi tarafa baktığını o bakılan tarafın neye işaret ettiğini bilince zaten fazlaca bu işi yapabiliriz.Tekrar teşekkürler. :D
01 Kasım 2012 — 13:14
Şevval says:
Merhaba paylaşımlarınız çok güzel ama sizden beklediğim daha çok net zihin okuma. Yani sanki karşımdakinin tam olarak ne düşündüğünü görmek. Mentalizm gibi vesaire. Teşekkürler.
25 Aralık 2012 — 23:08
kadri says:
merhaba hakan bey sizi bir yıl öncesinden tanıyorum, siteniz sayesinde.İstanbula geldiğimde sizin arkadaşlarınızdan biriylede görüşmüştüm.Paylaşımlarınız çok güzel, sizi takip etmeye devam edicem. Tekrar istanbula gelirsem sizinlede tanışmak isterim, başarılar..
31 Aralık 2012 — 22:27
Qismet says:
teshekkur ederim Hakan bey denedim ve bashardim :)
17 Ocak 2013 — 20:11
Qismet says:
Teshekkurler Hakan bey denedim ve bashardim :))
17 Ocak 2013 — 20:13
cengizhan says:
hakan abi cok saol ya anneme yaptım oldu yarıda arkadaşlarıma uygulayacagım
21 Ocak 2013 — 15:14
didem says:
vay beeeeee süpermiş bu. Yaptığım kişiler hayran kaldı, inanamıyorum …..
05 Şubat 2013 — 16:08
biri says:
hakan kardeş ben anneme (Evinizde kaç pencere var?). diye sordum annem ne yapıcan ugzum kaç ev var dedi. ısrar ettim tersledi böyle şeyler başkalarına yaparkende olursa ne yapmam gerekiyor. yarın bu saatlerde bir daha giricem lütfen cevaplayın hakan kardeş önemli bir mesele varda çok lazım. lütfen.
16 Mart 2013 — 23:08
Hakan Mengüç says:
Annene sorma, başkalarına sor.
Her denemen başarıyla sonuçlanmayabilir.
18 Mart 2013 — 00:42
meryem says:
annemde kız kardeşimde uyguladım
abalmda süper tuttu gözleri büyük çünkü hepsini bilidm annemde biraz başarısız oldum gözleri çok ufak çünkü:)))
ama yüzde 70 başarılı bu konuda daha öğrenmek isterim lütfen emeğinize sağlıkkk cidden
18 Mart 2013 — 21:15
selin doğru says:
annem çok güzel yaptı ama ablam başaramadı
17 Nisan 2013 — 17:10
selin doğru says:
süperrr bayıldımmmmmmmmmmm
17 Nisan 2013 — 17:13
Onur says:
Telefonu elime aldim , Sıkıcı bir gunun sonunda ne yapmak istedigimi dusunurken aslinda bir bilgiyi deil bildigimiz birseyi dusundugumuzu fark ettim Bu yuzdende herseyi bildigimizi sanip elestirmiyormuyuz ?
Ve size gercekten icten bir sekilde tesekkur ederim bir lise ogrencisi olarak bize verilen bilgilerin bizi nekadar korelttigini anladim ben pskoloji okumayi dusunuyorum ve bu bilgilerde benim icin oldukca yararli oldu yolunuz aciik olsun :)
18 Nisan 2013 — 20:44
yunus says:
Ben bunu yapmayı kendim hayat içinde başarmıştı zaten soru sorup mimik göz hareketlerinden anlıyorum zaten.
09 Mayıs 2013 — 12:21
hasan says:
evet hocam denedim çokda güzel oldu çokda iyi oldu yani:)
11 Mayıs 2013 — 19:48
arda says:
abi sen süpersin ya aynen şaşırdı vallaha ama ben onun için değil ben sadece facebook şifresi öğrenme amacıyla anlarsınız ya
23 Mayıs 2013 — 21:02
ahmet says:
benim asıl merak ettiğim kart tahminleri nasıl yapılır
27 Mayıs 2013 — 18:25
esra says:
benim arkadaşım hep aynı yöne baktı :D bu şartlar altında olmaz :D
01 Haziran 2013 — 22:17
esra says:
arkadaşım hep aynı yöne baktı :D bu şartlar altında olmaz :D
01 Haziran 2013 — 22:19
görkem says:
kardeşime yaptım oldu
21 Haziran 2013 — 12:00
Azat says:
Farklı bisey değilmiş ..kurnazlik sadece..zaten bu numaralarida hep anneler yutar nedense:))sagolun yinede denemeyi düşünüyorum ..
11 Temmuz 2013 — 00:08
ilayda says:
gerçekten denedim oluyor hem çok yakın bir arkadaşıma hemde anneme denedim yüzde yüz olumlu :)
12 Temmuz 2013 — 15:12
Eren says:
Çook teşekkürler hakan abi işime yaradı sağol :)
20 Temmuz 2013 — 03:18
İsmail Fatih says:
Sayın Hakan abi burada fark etmesi en kolay olan sıcaklık-soğukluk çünkü düşünürken vücudunun şekli bile değişiyor… Ama bu zihinden çok yüz okuma oluyor… Daha fazlasını istiyorum aslında… Mesela aklındaki sayıyı bilme vs. olabilir… Ama bu tür şeyler de paylaşılmıyor ne yazık ki… Yine de teşekkürler… ;) :)
21 Temmuz 2013 — 00:32
kl.blue says:
bok gibi
11 Eylül 2013 — 21:43
Kadri says:
Hakan Bey, Sizin Gibi İnsanlara İhtiyacımız Var, Bilmediğimiz Öğrenmemiz Gereken Bunun Gibi Milyonlarcası Var Paylaşımlarınızın Devamını Bekliyoruz Çok Teşekkürler.
13 Eylül 2013 — 02:36
Emre Mert says:
Hakan abi yazılanları uyguladım birkaç arkadaşıma, onlarda çok şaşırdı, bende.. Olumlu sonuçlar ve yorumlar aldım, çok teşekkür ederim..
15 Ekim 2013 — 23:56
Hakan Cayalan says:
Öncelikle ilk yorumu yapan arkadaşı kınıyorum. Aşağılık psikolojisinden kurtulamadan başarıya erişemezsin. Kendisini dandik olarak gören bir insan boş insandır. (bunu onunda devşirme değilse Türk olduğunu varsayarak belirtiyorum) Teknikler müthiş paylaşım için teşekkür ederim. Ayrıca bir kaç arkadaş uygulayıp başardıktan sonra bunda bir şey yokmuş zaten bildiğimiz şeyler gibisinden yorum yapmış; eğer bu çalışmayı yapmasaydın bunu bildiğinin nasıl farkına varacaktın? Burada zaten eğitmenin yaptığı sende olanı dışarı vurmanı harekete geçirmeni sağlamak; bu yüzden hafife almak yerine biraz saygı gösterelim. Lafı uzattığım için özür dilerim. Hakan bey paylaşımlarınız için teşekkür eder, başarılarınızın devamını dilerim.
26 Ekim 2013 — 01:16
mustafa says:
birde bu sağ üste felan bakma kısmı bize göremi karşıya göremi belirtirseniz çok daha güzel olur. :)
03 Kasım 2013 — 23:25
beyza says:
Ben telepati yapiyorum arkadaslar ve bunu cidden yapiyorum nlpyi ise bi kitapta okudum ama daha denemedim ama nlp den once telepati derim cnki telepati beyin gcyle bir seyler yaptrmaktr ve ben yapablyorum cevrem cok sasryor kendimi seviyorum zekama hayranm :D
04 Kasım 2013 — 19:08
Tahsin says:
Hakan abi ben bu tür şeylere meraklıyım senin facebook sayfa da mesaj attım oradan cevap yazarsan da memnun olurum. Bu tür mentalizm, zihni yönlendirme gibi olayları basit oyunlar örnek vermen güzel ama ders niteliğinde bir blog hazırlasan 0 dan başlayarak çok daha iyi olur. Ayrıca bu blog için çok teşekkürler normalde fazla okuyan insan değilim ama buradaki yazıları hiç sıkılmadan okuyorum , senin asayende okuma alışkanlığı kazandandım :)
04 Kasım 2013 — 20:34
Firdevs AKINCI says:
Merhaba Hakan Bey :)
Sizinle Facebook üzerinden olan sayfanız aracılığı ile daha yeni tanışma fırsatı buldum. Ben de psikoloji alanın da bir çok kitap okudum sizin öğrettiğinize benzer şekilde okuduğum kitaplardan el yazısından ve imzasından kişinin karakter analizini yaptım. İş yerimde yaptım bütün personel arasında belli bir popülerite kazandım :) sizin yazılarınızda ki teknikleri de uygulayıp insanlar arasında güçlü sosyal bağlar kurmayı düşünüyorum. Lafı çok uzattım galiba aslında sizinle tanışma fırsatı benim için benzersiz nitelikte bir hediye değerinde olacaktır. Facebook sayfanız üzerinden sizinle iletişime geçebilmeyi çok isterim görüşmek dileğiyle :)
07 Kasım 2013 — 10:24
Ekin says:
İyi günler hakan bey. Bende bir kaç kişi üzerinde denedim. Fakat evinizde kaç pencere var en uzun boylu arkadaşın düşün diye sorduğumda genelinin gözlerini oynatmadığını gözlemledim. Yukarıda açıkladığınız gibi gözlerini doğru şekilde yapanlarda oldu onlarda aklından düşün ona yoğunlaş dediğimde gözlerini oynatmadı. Fark ettim ki dediğimi düşünmüyorlar ve nitekim de öyle olmuş. Ama aklından 2 sorumdan birinini ve cevabını geçirdiğinde gözleri oynamadı. Yaptıklarımda oldu fakat yapamadıklarım da, bir yerlerde hata yapıyor olmalıyım.
09 Kasım 2013 — 15:45
Birisi says:
ben anneme dedim annem direk cevap verdi kimde sorun amk ? :D
14 Kasım 2013 — 18:22
sarı ahmet says:
abi seninle tanışmak istiyorum
19 Kasım 2013 — 02:23
ibarahim says:
Abi boyle oyunlarin paylasimini arttirirmisin
26 Kasım 2013 — 17:30
hayran diyebiliriz says:
güzelde bu tablette android uygulamasındada var
06 Aralık 2013 — 20:12
asya says:
Müthiş ya çok mantıklı.
10 Aralık 2013 — 22:52
ramazan says:
hakan abi bu teknikler cok güzel uygulayacagımda. ama benim bunlardan once aşmam gereken cok daha buyuk şeyler. sizinle ozelde goruşmemiz mumkun mu. bana ulaşırmısın?? lütfen
11 Aralık 2013 — 22:43
gamze baysal says:
çok güzel denedim ve saftirik arkadaşlarım da kandılar
12 Aralık 2013 — 18:03
Mitko says:
Deniecem Cok meraklandim
23 Aralık 2013 — 10:13
ahmet says:
Kart okuma isim falan nasıl okunur
02 Ocak 2014 — 22:42
Doga Kilinc says:
Oncelikle bilgiler icin cok tesekkurler her ne kadar 100 de 100 dogru diyip inanabilicegim kadar guvenilir gelmesede.. (Bu tavrim bilincaltinda olusan turkce makalelere karsi bir onyargidanda kaynaklaniyorda olabilir, hele ki budenli extreme analiz bilgilerini bukadar kesin bir sekilde acik gorunce,sonuc olarak hicbirseye kesin inanmamak ama kafanin bir tarafinada yer etmek ogrenmek endogrusu olucagini dusunuyorum.
Yanlis anlasilma olmasin sadece tekrar degerlendrilmesi gereken bir makalenin icindeki kucuk bir uyumsuzlugu sizlere sunacagim
Not: Tasarlanan düşüncelerde kişi eğer öyle bir şeyi hayal edemiyorsa geçmişteki bir anıyı düşünür ve sola bakar. Sözgelimi Hawai?de kumsalın üstünde yattığını düşün dediğinizde, eğer kişi Hawai ve Hawai kumsalı ile ilgili bir şey görmemişse, geçmişte gittiği bir kumsalı hatırlayıp orasını Hawai gibi hayal edecek ve böylece sola bakacaktır. Bu konuya dikkat edilmelidir.
HATA:Eger kisi hawai ve hawasi kumsali ile ilgili birsey gormemisse,kisi daha once deneyimledigi bir kumsali hafizasi sayesinde imajine edicegi belirtilmis
Ama kisi zaten hawai ye gitmisse ve ona hawai yi imajine etmesini soylediginizde o artik imajineden cokdan cikmis zorunda olucaktir.Kisi zaten orayi deneyimlemistir ve siz onu soyler soylemez hafizasi onun imajine yetenegini engellemek zorunda kalicaktir.Tabi extra bagzi komutlar gelmezse!
11 Ocak 2014 — 18:36
Doga Kilinc says:
Tekrar tesekkurler , Ben Canadadan yaziyorum psikolojik hazirlik ogrencisiyim
Hatalarim benim yorumlarimdir,kimseyi kabaca duzeltmek istemem.
Tesekkurler, sevgi ve isik herzaman yaninizda olsun <3
11 Ocak 2014 — 18:45
mustafa says:
inanmam için bunu yasamam lazım…
14 Ocak 2014 — 01:20
Onur says:
Hakan abi gercekte teknigin mükemmel uzman degilim ama hayran kaldim. Bir sorum olacakti. Bunlari deneyecek ne kadar zamanin vardi. Nasil ve nerden oğrendin. İyi günler.
14 Ocak 2014 — 23:34
Onur says:
Bu arada yasim 12 boyle seylere merakliyim.
14 Ocak 2014 — 23:35
BERKE says:
gerçektende işe yarıyor süpersin hakan abi
16 Ocak 2014 — 20:07