Nöro Linguistik Programlama kısa adı ile NLP’nin Göz Erişim İpuçları tekniği ile bir düşünce okuma oyununun nasıl yapıldığını sizinle paylaşmak istiyorum.
Kısaca NLP nedir?: NLP Düşünce süreçlerinin nasıl işlediğini inceleyen ve olumlu-olumsuz düşüncelerin hızlı değişimi için yöntemler içeren bir teknikler bütünüdür.
NLP Göz Erişim İpuçları Nedir?: Şimdi hemen evinizdeki birisinin yanına gidip şu soruyu sorun, örnek olarak annenize sorduğunuzu varsayalım; Anne eski oturduğumuz evde kaç pencere vardı? Annenizin gözlerine bakarsanız, hemen sol yukarıya gittiğini görebilirsiniz. İnsanların %70’i geçmiş resimleri hatırlamak için sol yukarıya bakar, %30 ise sağ yukarıya..(daha çok solak olanlar sağ yukarıya bakar)
İnsanlar belli şeyleri hatırlamak için gözleriyle belli yerlere bakmak durumundadırlar. Mesela yukarı bakarak ağlayamazsınız, ağlayan, depresyon içinde olan insanlar hep aşağıya doğru bakarlar, çünkü dokunsal ve hissel duyguları hissedebilmek için aşağıya bakmalıyız. Mesela bir çocuk ağladığında yukarı bakmasını sağlarsanız ağlaması kesilecektir, kadınlar da zaten çoğu zaman makyajları akmasında diye duygulu anlarında yukarı bakarak ağlamalarını kontrol edebilirler ya da etmeye çalışırlar. (Sağdaki resimde olduğu gibi)
Yani kısaca göz erişim ipuçları insanların görsel, işitsel ve dokunsal(hissel) duygularını tespit etmek için kullanılan bir sistem. NLP’de bu teknik, kişiler sorunlarını anlatırken, görsel bir şeye mi, yoksa işitsel, dokunsal bir şeye mi odaklandıklarını tespit etmek için kullanır.
Size öğreteceğim oyuna gelmeden önce Göz Erişim İpuçlarını hemen öğrenelim.
Sol Yukarı: Geçmiş ile ilgili bir resim düşünüyor. Mesela kişiye ortaokulunun duvarının boyası ne renkti? diye soru sorarsanız, o geçmişteki görsel bir anıyı hatırlamaya çalışacağı için sol yukarı bakacaktır.
Sol Yana: Geçmiş ile ilgili işitsel bir anı düşünüyor. Örnek olarak dinlemekten en çok hoşlandığın şarkı hangisi? diye sorarsanız, kişi sol yana bakacaktır. (Yazının sonunda, bu konuda yapılan yanlışlarla ilgili bir hatırlatma yapılacaktır.)
Sol Aşağı: Geçmiş ile ilgili dokunsal bir anı düşünüyor. ‘Sıcak bir banyoya girdiğin bir zamanı düşün ve sıcaklığı hisset’, sorusu onun sol aşağıya bakmasını sağlayacaktır.
Sağ Yukarı: Görsel olarak oluşturduğumuz resimleri düşünürken buraya bakarız, örnek soru: ‘Nasıl bir evin olmasını isterdin, şekli ve bahçesi nasıl olurdu?’
Sağ Yana: İşitsel tasarlanan sesler. Ör: ‘Suyun altında sesin nasıl duyulur?’
Sağ Aşağı: Tasarlanan dokunsal hisler, içsel diyaloglar. Örnek olarak, ‘Hawai’de tatile gittiğini düşün ve sıcak kumların üstüne yattığını hayal et, sıcak kumları hissediyor musun?’
Not: Tasarlanan düşüncelerde kişi eğer öyle bir şeyi hayal edemiyorsa geçmişteki bir anıyı düşünür ve sola bakar. Sözgelimi Hawai’de kumsalın üstünde yattığını düşün dediğinizde, eğer kişi Hawai ve Hawai kumsalı ile ilgili bir şey görmemişse, geçmişte gittiği bir kumsalı hatırlayıp orasını Hawai gibi hayal edecek ve böylece sola bakacaktır. Bu konuya dikkat edilmelidir.
Karşınızdaki İnsanın Düşüncesini Nasıl Okursunuz?
Şimdi gelelim oyunumuza… Oyun şöyle, ilk önce karşınızdaki kişiye üç soru soruyorsunuz, sonra bu üç sorudan birini düşünmesini istiyoruz ve biz onun düşündüğü şeyi biliyoruz.
Nasıl? Eğer yukarıdaki yazıyı okuduysanız zaten tekniğin büyük kısmını anlamışsınızdır.
1) İlk önce karşımızdaki kişiye oyun oynayacağımızı filan söylemeden direk, ‘En uzun boylu arkadaşın kim?’ diye soruyoruz ve o düşünürken gözlerine bakıyoruz. Muhtemelen sol yukarıya bakacaktır. Bu birinci adımdı…
2) Şimdi ona ‘Suyun altında sesin nasıl duyulur?’ diye soruyoruz, muhtemelen sağa yana bakacaktır ama bunun hayalini kuramazsa sol yana da bakabilir.
3) Şimdi de ‘Buz gibi bir küvetin içindesin, onun soğukluğunu hissetmeni istiyorum’, Bunu söylediğinizde de muhtemelen sol aşağıya ya da sağ aşağıya bakacaktır.
Tamam şimdi sıra geldi son soruya… ‘Şimdi düşündüğün üç şeyden birini tekrar düşün ama bana söyleme sadece düşün ve iyice düşün’. O bunu düşünürken biz onun gözlerine bakıyoruz ve eğer yukarı bakıyorsa hemen cevabımızı veriyoruz: ‘Şu anda en uzun boylu arkadaşını düşünüyorsun.’ Eğer sol yana bakıyorsa, ‘Şu anda suyun altında sesinin nasıl duyulduğunu düşünüyorsun.’ ve eğer aşağıya bakıyorsa, ‘Şu an buz gibi bir suyun soğukluğunu düşünüyorsun’ diyeceksiniz.
Ben bu tekniği NLP çalışmalarında kişiler Göz Erişim İpuçları konusunda kendini daha hızlı geliştirsin diye öğretiyorum. Çünkü bir şeyi oyunla öğrenmek çok daha kolay oluyor.
Önemli Hatırlatma: Bu teknikleri uygulayanlar başta bazı hatalar yapıyorlar. Mesela kişiye dokunsal bir anı düşündürmek için şöyle bir soru sorduğunuzu varsayalım: ‘Buz gibi bir küvetin içindesin, onun soğukluğunu hissetmeni istiyorum.’ Şimdi bu sorudaki amaç kişinin aşağıya bakmasını sağlamak ama çoğu insan ilk önce yukarıya bakıp küveti zihninde görecektir, sonra aşağıya bakacaktır. Eğer aşağıya bakmıyorsa sadece küvetin resmini ve suyun resmini zihninde oluşturuyor ama soğukluğu ve suyu hissetmiyordur. Bunu hissettirmek de sizin ustalığınıza kalıyor, eğer ses tonunuzu iyi kullanamazsanız kişi bunu hissedemeyecektir. İlk denemelerinizde çok iyi sonuçlar beklemeyin ama ne kadar çok yaparsanız o kadar çok ustalaşırsınız.
Adım Adım Ustalaşma;
Eğer yeni başladıysanız, hemen hepsini denemeyin ve ilk önce sadece çevrenizdeki insanlara,
En uzun boylu arkadaşın kim?
Evinizde kaç pencere var?
Suyun altında sesin nasıl duyulurdu? gibi sorular sorun ve göz hareketlerini kontrol edin, eğer doğru yerlere bakıyorlarsa bir sonraki adıma geçin.
Oyunu üçlü değilde ikili yapın, eğer ikili de başarılı olursanız, üçlü yapmaya başlayın.
Bol bol uygulama yapın, yorumlarınızı bekliyorum :)
Sevgilerle, Hakan.
thefall says:
İnsan bulmaca gibi daha birçok şey vardır insanda keşfedilmemiş
21 Nisan 2012 — 18:03
Ferhat says:
Mükemmel…Yarın ilk işim bunu denemek olacak. :)
Paylaşım için teşekkürler…
22 Nisan 2012 — 02:22
Esra says:
Çok teşekkürler paylaşımınız için. NLP bilgim vardı, yazıyı okuduktan sonra 3 kişide denedim 2sinde başarılı oldum. denemeye devam :)
22 Nisan 2012 — 09:51
Davut says:
harika bir paylaşım çok teşekkürler
22 Nisan 2012 — 10:14
DOĞANCAN BOZACI says:
çok teşekkür ederim senin sayende çok iyiy bir numara öğrendim çok teşekkür ederim :D
22 Nisan 2012 — 11:19
Songül says:
Çoğu insan bu bilgileri saklar paylaşmaz, hatta bazı uzmanlar bunu paylaştığınız için size kızabilir bile ama siz paylaşıyorsunuz, çok teşekkürler Hakan bey.
22 Nisan 2012 — 11:49
Hakan Mengüç says:
Güzel düşünceleriniz için teşekkürler. Paylaşmayı seviyorum ve bilginin paylaşıldıkça çoğalacağına inanıyorum.
İyi çalışmalar
22 Nisan 2012 — 11:53
Ferhat says:
Hakan bey burda anlamadığım bir nokta var.Örneğin görsel tasarlamalar için kişi sağ yukarıya bakar dediniz.Bize göremi sağ yukarıya ,kendisine göremi sağ yukarıya bakar?Fotoğraflardan birkaçı uyuşmuyor çünkü.Şimdiden teşekkürler…
22 Nisan 2012 — 15:55
Hakan Mengüç says:
kendine göre sağ yukarıya bakar. Hangi fotoğraf uyuşmuyor Ferhat?
22 Nisan 2012 — 16:25
irem says:
HEr zaman ki gibi,karanlık bi konu sayenizde aydınlandı…..Ben bir öğretmenim;fakültedeyken bi hocamız derdi ki;hiç bir hoca asla tüm bildiklerini öğretmez;çünkü öğretirse kendisine ihtiyaç kalmayacağına inanır.O zaman karar vermiştim ben tüm öğrencilerime ve benim bilgime ihtiyacı olan herkese tüm bildiklerimi öğreteceğim diye.Çok faydalı bişey yapıyorsunuz,bu yüzden de sizi hem takdir ediyorum hem de saygı duyuyorum….İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır!Tıpkı sizin gibi;pek çok kuantum,hipnoz,yaşam koçu vb.adamların tepkisini aldığınızı düşünüyorum malum,onlara ciddi müşteri kaybettiriyorsunuz.Tıpkı beni kaybettirdiğiniz gibi:))Gerçi size kırgınım ama hakkınızı teslim etmeden de olmaz…..Saygılar…..
22 Nisan 2012 — 16:25
Hakan Mengüç says:
Teşekkürler İrem hanım. İnanın paylaştıkça daha çok büyüyorsunuz ve daha çok dostunuz oluyor ve daha çok insan sizinle bir şey paylaşıyor.
22 Nisan 2012 — 16:28
Ahmet says:
Hakan abi yazılarını uzun zamandır takip ediyorum hatta başa kadar sırayla okuya okuya gittim :) çok güzel bilgiler paylaşıyorsun Allah razı olsun.Birde hakan abi kendininin birilerini hipnoz ederken videoları paylaşabilir misin ve Cine5 de ki programınızın baştan sona olan görüntüleri varsa paylaşabilirmisiniz :) çok şey istedim sanki Kolay gelsin İnşallah daha güzel büyük işler yaparsınız.
22 Nisan 2012 — 17:40
Hakan Mengüç says:
Teşekkür ederim Ahmet. Cine5’teki programımızın bölümlerini anlaşma gereği şimdi paylaşamıyoruz ve diğer çalışmaları elimden geldiğince paylaşacağım.
22 Nisan 2012 — 17:56
Ferhat says:
“Visual construct” isimli resimle “göz erişim ipuçları” isimli resimler uyuşmuyor.
Visual consruct isimli resimde kişi sağ yukarıya bakıyor ancak sol yukarı başlığı altında paylaşılmış.
Anladığım kadarıyla doğru olan resim “göz erişim ipuçları” başlıklı resim.
Birde “auditory recall” isimli resimde kişi sol yana bakıyor.
22 Nisan 2012 — 19:01
Hakan Mengüç says:
visual construct resminde, resme bakana göre koymuşlar, göz erişim ipuçları resminde ise kişinin gözünden koymuşlar… Karışıklık olsa bile doğru olan yazılardır :)
22 Nisan 2012 — 19:13
Ahmet says:
Teşekkürler hakan abi senin hipnoz videolarını dört gözle bekliyor olacağım :):)
(Teşekkürler Uyarın için :)
22 Nisan 2012 — 19:34
Ece says:
Merhaba,
Paylaşımınızı çok beğendim. Ev halkında denedim hemen ve başarılı oldum. Çok zevkli :)
Teşekkürler.
22 Nisan 2012 — 20:38
Hakan Mengüç says:
denemenize ve başarmanıza sevindim.
22 Nisan 2012 — 21:02
Ferhat says:
Teşekkür ederim açıklamanız için..2 kişi üzerinde deneme yaptım 1i tuttu :)
22 Nisan 2012 — 22:01
emre ziya yazgan says:
Hakan Mengüç balık vermez.. balık tutmayı öğretir.. yukarıdaki bilgileri kendisinden aldığım eğitimden sonra verdiğim bir seminerde bu bilgileri kullanmıştım… çok keyifli bir seminer olmuştu.sohbet sırasında öğrencimiz bilgisayara karşı oturuyor. ben ona yalan ve doğru cevaplar verebleceği sorular ile sohbeti devam ettirirken izleyenler projeksiyonda göz hareketlerini takip etmeye çalışıyor. çekimden dolayı ses biraz sorunlu..
düşündüm ki tüm yazıların altında birer video var bunda niye olmasın:) üstelik yerli malı , Hakan Mengüç kaynaklı :)
(yazıyı, videoyu yayınlamazsanız yada silerseniz gönül koymayacağımı şimdiden beyan ederim. Zaten profosyonel bir çekim değil.)
http://www.youtube.com/watch?v=mnqw_sCtv_M&feature=relmfu
sevgilerimle emre
23 Nisan 2012 — 10:13
ilkay says:
Haddim olmayarak;
“hiç bir hoca asla tüm bildiklerini öğretmez; çünkü öğretirse kendisine ihtiyaç kalmayacağına inanır.”
gerçek bir hoca bildiği herşeyi istese de öğretemez, bilgisi yerinde saymıyorsa. Sürekli kendini geliştiren, bakış açısı geniş, heyecanı, merağı bitmeyen bir öğreticinin bilgisi paylaşımı bitmez. bir yolsa bu, hoca önden gider öğrenci arkadan.. hoca yolda sabit duruyorsa bilgisin üstüne başka bilgi katmıyorsa, zaman gelir öğrenci onu geçer, çünkü bu yolda yenidir, daha heyecanlıdır daha yaratıcıdır..böylece hocaya ihtiyaç kalmaz… öğretici olmak, öğrenici olmaktan asla vazgeçmemeyi gerektirir diye düşünüyorum..
“hiç bir hoca asla tüm bildiklerini öğretmez; çünkü öğretirse kendisine ihtiyaç kalmayacağına inanır.”
bilgi sonsuzdur, zamanla herşey değişebilir, gelişebilir, keşfedilebilir. zaman yerinde durmuyorken öğretecek ve öğrenilecek bilginin sınırı yoktur..
sınırı olsaydı hiç zevkli de olmazdı :)
haddim olmayarak böyle bir yorum yaptım. lakin böyle çemberi dar bazı fikirler, bide hocalardan çıkınca benim ayarım kaçıyor :)
öğrenmenin sonu yok , yerinde saymayan bir hoca candır ;)
23 Nisan 2012 — 11:05
Lusid says:
Yazıyı çıktı alıp çalışmanızı öneririm. Yorumları okumadım ama önemli bir noktadan bahsetmek istiyorum.
Yazıyla ilgisiz yorumum: sitede forum açsanız keşke. Orada daha ayrıntılı tartışırdık.
Yazıyla ilgili yorumum: Sola baktı yalan söyledi, sağa baktı doğru söyledi gibi genel kurallar profesyonel yalancılar için geçerli değildir bence. Bir kişinin her zamanki davranışlarını ne kadar iyi tanırsanız, o kişinin yalanlarını veya stres altında olup olmadığını anlamada o kadar başarılı olursunuz.
23 Nisan 2012 — 22:42
Lusid says:
Bir tavsiyem var. Sevgilinizin yalan söylediğini düşünüyorsanız aşağıdaki yöntemi uygulayın:
Karşınızdaki kişinin nabız ölçüm noktalarından birine rahatsız etmeyecek şekilde dokunun. Boyun en iyi bölge bence. Parmağınızı bir dakika çekmeyin. Bir dakika sonra sorunuzu sorun. Nabız artıyorsa yalan söylüyordur.
http://www.uzmantv.com/nabiz-nasil-olculur
23 Nisan 2012 — 22:57
Hakan Mengüç says:
Merhaba Lusid,
demişsin. Yazıda böyle şey yoktu, zaten seninde dediğin gibi yalan böyle anlaşılmaz.
23 Nisan 2012 — 23:09
Hakan Mengüç says:
Merhaba İlkay,
Düşüncelerine genel olarak katılıyorum. Aynı zamanda ben bir hoca değil, paylaşımcıyım :)
23 Nisan 2012 — 23:10
Hakan Mengüç says:
Merhabalar Emre bey, güzel düşünceleriniz için çok çok teşekkürler…
Siz de harikasınız, harika bir enerjiniz var ve binlerce öğrenciye çok faydanız olduğunu biliyorum.
Videonun kalitesi yüzünden sayfaya eklemeyeceğim :) ama herkese buradan izlemesini öneriyorum. Söz siz kaliteli video çekince yayınlayacağım :)
Sevgilerle, Hakan.
23 Nisan 2012 — 23:12
Arda says:
güzel paylaşım. teşekkürler
24 Nisan 2012 — 11:30
Seda says:
annemde denedim ilk iki soruda da sağ aşağıya baktı sonra sorduklarımdan bir tanesini tekrar düşünmesini istedim sadece bana bakarak düşündü ilk denemem başarısız ama denemeye devam edeceğim (: Sizi ilgi ile takip ediyorum. Bu arada ben bir hoca değil paylaşımcıyım demişsiniz yorumlarda. Bu sözünüzü eksik buluyorum. Bilgili ve işinde iyi bir paylaşımcı olduğunuzu düşünüyorum.
27 Nisan 2012 — 12:03
Gökhan Barış Aydın says:
Sadece internetten okuduğum yazılar,videolar ve kitaplarla dersanede küçük bir şöhretim oldu. Bunda payınız büyük Hakan Bey :) yarın da bu oyunu deneyeceğim derste. Teşekkürler…
28 Nisan 2012 — 15:22
Hakan Mengüç says:
harika :)
28 Nisan 2012 — 15:59
gulumseZ says:
Hakan Bey YorumLra cevap vermeniz NE büyük İNcelik paYlAşmak kadar cevapLmak DA öneMli güncel olaraK takiP edip yanItlıYorsunuz Lie tO me ve the mEntalisT dizileri de bu yÖnde ARTı sağlayacak diziler seYRETmEYEN ARKADAŞLARA tavsiye ederim
30 Nisan 2012 — 23:37
Hakan Mengüç says:
Teşekkürler Gulumsez
01 Mayıs 2012 — 11:55
Göksu says:
Sizin dediğiniz gibi bende anneme yapmayı denedim ama sürekli önüne bakıyordu. Ne yapmam gerek ?
13 Mayıs 2012 — 10:35
Hakan Mengüç says:
bunun bir çok faktörü olabilir, görmeden bilemem. Başka kişiler üzerinde de denemelisin.
13 Mayıs 2012 — 12:17
AHMET says:
hakan bey benim merak ettiğim bir şey var onu sormak istiyorum.Bu hipnoz NLP vs. konularda uzman olan kişiler bu konuda nasıl uzmanlaşıyor yani bunun okulu falan mı var yada bir yerde eğitim mi alınıyor yada ne bilim sadece kendi araştırma ve çalışmalarıyla mı bu konuma geliyorlar. daha önce de bi hipnoterapistin seminerinde bulunmuştum sizin de sheraton daki konuşmanızda bulundum bu konulara ilgim var kendimi nasıl geliştirebilirim bu konularda ???
herşey için şimdiden teşekkürler :)
18 Mayıs 2012 — 01:23
Hakan Mengüç says:
Bu konularda düzenlenen kurslara katılarak, ondan sonra da deneyimlerle kendilerini geliştirerek uzmanlaşıyorlar Ahmet.
20 Mayıs 2012 — 12:04
Neo says:
ben azerbaycandan sizi takip ediyorum. ogretdikleriniz icin tewekkur ederim.
23 Temmuz 2012 — 08:55
Hakan Mengüç says:
Memnun oldum Neo.
23 Temmuz 2012 — 09:30
nergiz says:
Merhaba, NLP Master Practitioner sertifikam var ve bir süredir eğitimler vermeye de başladım, ancak yeni bir konu ilgimi çekti.Yalan Uzmanlığı veya düşünce okuma teknikleri, bu konu ile ilgili ne kadar kitap varsa buldum okuyorum, ancak kitap okumak yeterli olacakmı bilmiyorum, gerçi şimdiden yakalıyorum yalanları ama bu konuda uzmanlaşmak için nasıl bir yol izlemem gerek bilmiyorum veya gerçek uzman kim? mesleğim icabı çok işime yarayacak bi konu bu, düşüncelerinize ihtiyacım var, teşekkür ederim.
26 Temmuz 2012 — 14:49
Hakan Mengüç says:
Merhaba şu an için biz bu konuda bir çalışma yapmıyoruz ve Türkiye’de bu konuda çalışan birisini de bilmiyoruz.
Umarım bulursunuz.
İyi çalışmalar.
26 Temmuz 2012 — 20:11
özlem says:
Hakan bey merhaba sizi çalışmalarınızı ama en çok ta azminizi tebrik ediyorum.meraklarınızın peşinde çoşkuyla koştuğunuz için yapığınız iş size mutluluk veriyor ve bu mutluluk da bir kinetik enerji gibi azminize yansıyor ve galiba ozaman bu çark mütiş dönüyor… bu arada beynizimizin neden büyük bir kısmını kullanamadığımızı hep merak ederim belki bu kısımlar farklı frekans ve sprütüel konularla ilgidir veya gelecekte şimdiki zamanımızda hayal bile edemiyeceğimiz teknolilere uyum sağlamak için kullanacağız kimbilir ..acaba hipnoz yöntemleri ile bu kısımları kullanmak hipnoz ile komut vermek araştırmak,deneyimlemek mümkünmüdür.(saçmalıyormuyum bilmiyorum :)))) ) ama merak güzel bişey .bu konularda bir fikriniz varmı acaba. Saygılar.
10 Ağustos 2012 — 02:49
Hakan Mengüç says:
Kesinlikle mümkün Özlem hanım. Bunun örnekleri ile sürekli karşılaşıyoruz.
10 Ağustos 2012 — 09:22
emil says:
ben Azerbaycandan emil…hakikatan sizi hakan bey hayraninizim…ve sizin oyrenciniz olmaya cok istekliyim…bu ise cok inancli ve duyucuyum…
13 Ağustos 2012 — 18:11
emil says:
uzr dilerim salam vermeyi untdum…..sizi youtube sitelerinde cok iyi sekilde izliyorum ve her dafasinda yeni bir sey ariyib oyrenmeye calisiram_hepsini cok iyi anliyorum_
sizinle irelideki zaman icerisinde goruseceyime inaniyorum….sag olun HAKAN bey…
13 Ağustos 2012 — 18:25
Hakan Mengüç says:
Teşekkürler Emil. Türkiye’ye gelirsen tabii ki görüşürüz.
Kendine iyi bak.
13 Ağustos 2012 — 21:45
Barış says:
Gerçekten güzel bilgiler. Teşekkürler
04 Eylül 2012 — 14:34
fatma says:
hakan bey ben yeni merak saldım buna aslında insanı çözmek için çok güzel bişi ben yeni araştırıyorum ama çok etkilendim…
30 Eylül 2012 — 17:41
mesut says:
düşünce okuma deyince tam karşılığı değil bence. bu vucut hareketlerini okumuk olabilir. benim düşünce okuma deneyimim farklı oldu: arkadaşımı veya kardeşimi hipnoz edip karşısında duran kişinin şuan ne düşündüğünü söylemesini istiyorum karşıdaki kişi aklından birşey düşünüyor hipnoz olan kişi ne düşündüğünü söylüyor… bir başka deneyim kişi hipnoz edilir düşüncesini okumak istediğiniz kişinin şuan veya geçmişteki düşüncesini sorulur ve birebir düşüncesini okur. doğrulugunu kanıtlamak için yanımdaysa sorarak uzaktaysa telefon açarak dogrulugundan emin olurum. inanmayan birçok kişiye bunu yapmak zorunda kaldım. ama kötüye kullanmadım mesela arkadaşım benim hakkımda ne düşünüyor, beni seviyormu vb Çünkü kişinin özelinr saygısızlık olur…
06 Ekim 2012 — 22:57
Kadir Mert Andiç says:
Hakan abi gerçekten çok teşekkür ederim hiç çalışmadan ilk denemem de koca sınıfta öğretmene yaptım herkez izliyordu.
08 Ekim 2012 — 19:28
ugur says:
gerçeken ben mentalist olmak istiyorum yani peşindeyim bu işin. araştırmalar yapıyorum güzel bir kitap buldum oda ingilizce anlamıyorum.yani nasıl yapıldığını gerçekten öğrenmek istiyorum güzel aylaşım tabiki bunlar.ama ben amatör değil usta olmak istiyorum tekrardan teşekkrüler paylaşım için
08 Ekim 2012 — 22:59