“Kitap okuyamıyorum, 5-10 sayfasını okuyup bir kenara atıyorum” diyenlerden misiniz?
Gelin bunun nedenini inceleyelim;
Öncelikle bu sorunun insanların %90’ında olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum.
Bir kitapçıya gittiniz ve kitapçıda yüzlerce veya binlerce kitap var ama siz roman veya psikoloji kitabı ya da başka bir kitap aldınız, neden?
Çünkü kitap ya ilginizi çekti (başlığı vs.) ya da birisi bu kitabı size önermişti. (arkadaş, dergi, tv vs.)
Yani o kadar kitap içinden o kitabı almanızın sebebi, ilginizi çekmesiydi. Arkadaşınız bile önerse, ilginizi çekmediği sürece o kitabı almazsınız değil mi?
Fakat çoğu kitabın içeriği başlığı kadar ilgi çekici değildir, bu yüzden kitabı aldınız ve birkaç sayfa okuyup bir kenara koydunuz (attınız). Neden? Çünkü ilginizi çekmedi.
Geçen gün bir kitap aldım, başlığı bana ilgi çekici gelmişti. 10 sayfa filan okudum ve sıkılmaya başladım, çünkü kitap gereksiz tekrarlar ve sürekli ana konudan uzaklaşan paragraflarla doluydu. Ben de kitabı kapattım ve o gün bugündür bir daha açmadım.
Her kitap yazan kişi güzel yazacak diye bir şey yok ve durup dururken kendimizde sorun üretmemeliyiz. Kitabı beğenmemişseniz, içeriği sıkıcı ise okumazsınız bu kadar basit. Gidin ve içeriği ilginizi çekecek başka kitaplar bulun. Dünya kitap kaynıyor ve internette istemediğiniz kadar kaynak, yazı var.
Web karmaşasından kaybolmamak için beğendiğiniz sitelere abone olun veya onları sık kullanılanlara ekleyin. Böylece yazı yazdıkları zaman haberiniz olur.
Peki sevmediğimiz ama okumak zorunda olduğumuz kitapları ne yapacağız?
Bazen işimiz dolayısıyla bir kitabı okumak mecburiyetinde kalıyoruz. Mesela benim okuduğum bir psikanaliz kitabı var ve kitap o kadar ağır bir dille yazılmış ki her paragrafta burada ne demek istemiş diye uzun uzun düşünmek gerekiyor.
1. Kitabı arkadaşlarınla birlikte oku
Bu tür durumlarda olayı (zorunluluğu) eğlenceli hale getirmek durumundayız. Yoksa o kitap bitmez. Mesela ben ne yapıyorum anlatayım; Benim alanımla ilgili olan arkadaşlarımı çay sohbetine davet ediyorum, 2 saat bu kitaptan paragraflar okuyup ne anlatılmak istendiği üzerine tartışıyoruz. Ve herkesten çok değişik yorumlar ve kendi hayatlarından örnekler çıkıyor. Günün sonunda hem kitabı okumuş oluyoruz, hem eğleniyoruz hem de yeni bilgiler öğrenip kendimizi geliştiriyoruz.
Benim şimdilik bulduğum yol bu, yaratıcılığınızı kullanıp daha eğlenceli yollar bulabilirsiniz elbet.
2. Kitap okurken rahatlatıcı müzik dinle
Özellikle bazı müzikler beyin dalgalarımızı alfa seviyesine getiriyor. Bu da kitap okurken odaklanmamızı sağlıyor. Aşağıda ney sesi ile hazırladığımız bu kayıtta özellikle ders çalışırken, kitap okurken dinlemek için.
3. Nefes egzersizleri yapın
Doğru nefes egzersizleri hem beyninize gerekli besini yani oksijeni verecektir hem de rahatlayıp daha iyi odaklanmanıza yardımcı olacaktır.
- 6 Nisan 2013
kenan şahin says:
allah seni ne güzel var etmiş. bizimle bu güzel bilgileri, birikimini paylaşmaya devam et, lütfen.
sevgi ve saygılarımı gönderiyorum.
d.bayazıttan kenan
07 Nisan 2013 — 23:57
Pusat Kubra says:
Ancak bu kadar güzel yol gösterilebilirdi..
İşte herşey bundan ibaret,insanlar kendilerini birşeylere mecbur hissettikçe verim alamıyorlar alamadıkları gibi yaptıkları şeyden de mutsuz oluyorlar.
İlgimizi çeken kitaplar okumalı,sevdiğimiz ve mutluluk duyduğumuz ilgi alanlarımızla daha çok haşır neşir olmalıyız.
Teşekkürler Hakan Mengüç:)
08 Nisan 2013 — 09:39
Hakan Mengüç says:
Yorumun için teşekkürler Kübra.
08 Nisan 2013 — 09:54
Hakan Mengüç says:
Teşekkürler Kenan.
08 Nisan 2013 — 09:55
Irmak says:
Yazınızı zevkle okudum:)
12 Nisan 2013 — 23:12
Hakan Mengüç says:
Teşekkürler.
12 Nisan 2013 — 23:13
huriş says:
:)
21 Mayıs 2013 — 02:54
Altlik says:
Hızlı okumanın etkisi nedir peki? Hızlı okuma ile dakikada en az 1000 kelime okuyabiliyorlar. Siz de bunu yapabiliyor musunuz?
18 Ocak 2014 — 02:52
firdes says:
benim sorunum kitabın içeriği ile ilgili değil ben bir kitaba severek isteyerek başlıyorum… Her şey yolunda gidiyor yarısına kadar yada belli bir yere kadar geliyorum… sonrasını bir türlü okuyamıyorum … daha doğrusu kaldığım yere tekrar dönemiyorum … böylece zorunlu veya isteyerek okumak için aldığım tüm kitapları yarım kalmış oluyor
bu konuda bana yardımcı olabilecek biriler varsa çok sevinirim…
15 Şubat 2014 — 12:17
sinan says:
Yazınız ve tarzınız mükemmel Hakan bey, iyi ki varsınız.
20 Mart 2014 — 10:43
Hakan Mengüç says:
teşekkürler
20 Mart 2014 — 12:04
Enes says:
Evet, haklısınız. Herkes güzel yazamaz. İnsanları bu kadar iyi tanımanıza rağmen nasıl böyle bir hata yaptığınızı anlayamadım. Yazının ortalarında karşılaştığım gereksiz egodan hemen sonra yazıyı okumayı bıraktım. Sanırım bu da bunu unutana kadar başka bir yazınızı okumayacağım anlamına geliyor. Unutmayın Hakan bey, pirinciniz ne kadar güzel olursa olsun yemeği ateş pişirir! İyi günler))
13 Eylül 2014 — 11:23
Bahar says:
Merhabalar Hakan bey…Uzun zamandir kişisel gelişimle ilgili birşeyler yapmak istiyorum.Kendime ,eşime ve çocuklarıma faydalı olabilmek için..Ama malesef nerden başlamalıyım bilemiyorum…Bu konu ile ilgili etrafımda danışıp yardım alabileceğim kimsede yok..Aklıma siz geldiniz.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim…
18 Şubat 2015 — 18:17
Hakan Mengüç says:
Facebook sayfası üzerinden bize ulaşabilirsiniz, teşekkürler.
20 Şubat 2015 — 23:35
Sinan Küpeli says:
Allah sizden razı olsun. Başka bir kelime bulamadım.Saygılar
20 Şubat 2015 — 23:44
Sevim says:
Allah razı olsun.. Iyki varsınız !
22 Haziran 2015 — 21:56
kenan says:
yarim edin kitap okuyamiyorum, birnin basimda oturup beklemesi yada benimle beraber okumasi gerekiyor, nolur yardim edin
26 Haziran 2015 — 21:52
Kitap okumak istiyen birisi says:
Çok teşekkürler çok yardımcı oldun :)
27 Kasım 2015 — 20:44
papatyakokusu says:
merhaba benim sorunum şöyle. kitap okumakla alakalı kesinlikle bir sorunum yok çok fazla kitap okurum ve çokta hızlı okurum. hatta sürekli zeka soruları çözerim. fakat fazlasıyla dalgınım. gün içinde ki diyaloglarıma bile odaklanamıyorum. hergün geçtiğim sokakları karıştırabiliyorum verdiğim sözleri unutuyorum. çoğu anımı hiç yaşamamış gibi başkalarından dinliyorum ve yaşım henüz 22 psikolojik destek almayı bile düşündüm aklım sürekli ailevi sorunlarda en basit şeyleri konuşurken bile zihnim boş kalmıyor ben ne yapabilirim acaba bir sağlıkçı olarak sonumu hiç iyi görmüyorum. lütfen bana bir yol gösterin lütfen buna çok ihtiyacım var.
16 Nisan 2016 — 20:09
Ozge says:
Merhaba “papatyakokusu”
Yaşın küçük olmasına rağmen yaşadığın durumu nede güzel özetlemişsin. Bende aynı durumları yaşadım, yaşıyorum. Ben kendimce bunların çok fazla düşünmekten kaynaklandığını düşünüyorum. Bu sosyal hayatıda ciddi etkileyen bir durum. Yalnız olmadığımı bilmek iyi olsada sonuç üzücü:(
02 Aralık 2019 — 23:46