Konuşmanın Amacını Bilmek
Hepimiz hayatımızın bir döneminde, bir seminere veya bir konuşmaya katılmışızdır. Bazı konuşmalarda çok eğlenmiş, bazı konuşmalarda da Çin işkencesine maruz kalmışızdır. Doğru mu?
Peki bu konuşmaların arasındaki fark nedir? Aradaki fark muhtemelen şuydu, sizi eğlendiren, ikna eden ve etkileyen konuşmalarda, konuşmacı konuşmasının amacını biliyordu, bunun için iyi hazırlandı, iyi hazırlandığı için iyi sundu, iyi sununca da insanlar etkilendi.
Kötü konuşmacılar da büyük ihtimalle yeterince hazırlık yapmadan oraya çıktılar, hep kendi kelime jargonları ve teknik terimlerle konuştular. Muhtemelen daha kendi konuşmalarının amacının bile farkında değildiler.
Eğer bir konuşma yapacaksanız bunun bir sebebi olmalı, bu sebebi bilmek ve buna göre hazırlanmak usta bir konuşmacı olmanın ilk vasıflarındandır. Genel itibari ile konuşmacı fark etsin ya da etmesin bir konuşmanın dört amacı olur.
1) Bir Şeyi Açıklamak
Buna verilebilecek en basit örnek hükümet sözcüsüdür. Gazetecilerin karşısına çıkar, açıklama yapar, bilgilendirir ve sahneden iner. Amacı bilgi vermektir.
2) Etkilemek ve İkna Etmek
Etkilemek ve ikna etmek aslında her konuşmacının arzusudur. Reklamcıların genel olarak amacı etkilemek ve ikna etmektir. Ya da sahnede ürününüzü tanıtıyorsanız, bunun amacı insanları ürününüzün kaliteli olduğuna ikna etmek olabilir. Veya benimsediğiniz bir inancı, fikri ya da ideolojiyi anlatırsınız ve amacınız onları kendi fikrinize ikna etmektir.
3) Eyleme Geçirmek
Konuşmanızın amacı eyleme geçirmek mi? Genellikle dünyanın kaderini etkileyen konuşmaların hepsi eyleme geçirmek amacını taşımıştı. Atatürk’ün yaptığı konuşmalar da bunun içindi, Abraham Lincoln’ün yaptığı konuşmalar da bunun içindi, Hitler’in yaptığı konuşmalar da bunun içindi… Martin Luther King’in ‘Bir Hayalim var’ konuşması da bunun içindi. Eyleme geçirmek… Siyasilerin konuşmalarının çoğu eyleme geçirmek içindir.
Genelde ikinci madde ile üçüncü madde karıştırılıyor, hemen bir örnekle bunu açıklayayım.
Bir Magnum reklamını ele alalım, amacı sizi etkilemek ve ikna etmektir. Eyleme geçirmek değil. Bunun sonucunda planladıkları eyleme geçirmektir ama bazı nedenlerden dolayı ilk amaçları eyleme geçirmek değildir. Bunun nedenini başka bir yazıda anlatacağım.
Bir Carrefour reklamının amacı ise direk eyleme geçirmektir. Reklam çıkar, ‘Bu haftasonu x ürün Carrefour’da sadece 15 TL’ der ve reklam biter. Burada eyleme geçirici etken kendileri açısından fiyattır.
4) Eğlendirmek
Cem Yılmaz buna en iyi örnektir, çıkar insanları güldürür ve sahneden iner. Stand-up şovları, İllüzyon – Sihir gösterileri vb. diğer gösteriler eğlendirme ve hoşça vakit geçirme amacı taşırlar. Bu tür amacı olan konuşmalar çok risklidir bu yüzden en çok hazırlığı bu tip konuşmacılar yapar. Çünkü sahnede bir espriye ya gülerler ya da gıcık olurlar, iki tarafı keskin bıçak. Ya da bir sihirbaz, sahnede numarasını yapamaz ve insanlar da bunu anlarsa çok kötü duruma düşer. Onun için en çok pratik yapan konuşmacı grubu bu gruptur.
–
Konuşmalarınız her dört amacı birden de taşıyabilir ama birisi her zaman daha baskındır.
Neden konuşmamızın amacını bilmeliyiz? Eğer konuşmanızın amacını bilirseniz hazırlanırken çok daha rahat ederseniz. Mesela diyelim ki konuşmanızın amacı etkilemek ve ikna etmek, o zaman her an kendinize şu soruyu sorabilirsiniz, ‘Bu cümle konuşmama hizmet ediyor mu?, İnsanları etkileyecek bir cümle mi? Ben olsam ikna olur muydum?’ vs.
Konuşmanızın amacını bilmek işinizi kolaylaştırır ve sizi rahatlatır.
Lütfen başkalarının düştüğü hataya siz de düşmeyin, liderliğin en büyük vasfı harika bir konuşmacı olmaktır.
İyi bir konuşmacı olmanın en önemli kurallarından biri de konuşmanızın her ayrıntısını daha önceden planlamak ve bol bol pratik yapmaktır.
Birgün bir yerde sizi konuşma yaparken dinleyebilmem umuduyla,
Okuduğunuz ve bireysel gelişiminize önem verdiğiniz için teşekkürler…
Hakan Mengüç – 17 Ocak 2012
selahattin says:
Teşekkürler.
16 Mayıs 2014 — 11:27
Zehra says:
Facebook ta yazilarinizi paylasiyorum sizin hakkinizda fazla bibilgiye sahip degilim bugun bazi yazilarinizi ozellikle etkili konusma uzerine olan yazinizi okuma firsatim oldu ve hosuma gitti isim geregi bu tarz yazilar dikkatimi cekiyor ve kendimi gelistirme adina takip etmeye calisiyorum.sizin bu konudaki engin tecrubelerinizden yararlanmak istiyorum.imkanim olsada sizinle birebir tanisip bu konudaki tecrubelerinizden nasiplenebilsem :) artik nediyelim tabiki kader kısmet :) Allah a emanet olun
04 Temmuz 2015 — 14:13
Zehra says:
Tesekkur ederim ilerisi icin bu tesekkurum :)
04 Temmuz 2015 — 14:15