İletişimin iki unsuru vardır, birisi sözlü iletişim diğeri de sözsüz iletişimdir. Biz hep sözlü iletişim üzerine çalışırız, iletişim üzerine yapılan eğitimlerin %90’da sözlü iletişim üzerinedir. Fakat gariptir ki yapılan bilimsel araştırmalar sözsüz iletişimin, sözlü iletişimden çok daha güçlü olduğunu göstermiştir. Yani siz kelimelerle bir şeyler anlatmaya çalışıyorsunuz ama sözsüz iletişim yoluyla daha önceden karşı tarafa yığınla bilgi göndermiş oluyorsunuz.
Peki sözsüz iletişim nedir? Beden dili midir? Hayır. Beden dili sözsüz iletişimin sadece bir parçasıdır. Sözsüz iletişimin unsurlarını sayarsak, Giydiğiniz kıyafetler, taktığınız takılar, (yüzük, saat, kolye vs.) kıyafetlerinizin rengi, ses tonu, beden duruşu, jest, mimikler vs. vs.
Geçenlerde bir beyefendi ile tanıştım, kendisi işinde çok başarılı olmasına (ürettiği el işi ürünlerde) rağmen ürünleri için iş konuşmasına gittiğinde hep red cevabı alıyordu. Fakat kendisinden daha kötü iş çıkaranlar büyük iş anlaşmaları yapmışlardı bile, pek yanlış olan neydi? Ben zaten kendisi ile konuştuğumda yanlış olan şeyi hemen anlamıştım. Çünkü beden dili, giydiği kıyafetler ve tavırları karşı tarafa güvensizlik işaretleri gönderiyordu ve o bunun farkında değildi. Fakat o, “Bunun ne önemi var, ben işimde iyiyim yetmez mi?” diyordu. Doğru söylüyordu, keşke dediği olsaydı ama insanların artık öncelikleri değişti, daha farklı bir dünyada yaşıyoruz, siz de bu dünyada hedeflerinizi gerçekleştirmek veya en azından işinizde başarılı olmak istiyorsanız bu kuralları bilmeli ve uygulamalısınız. Şimdi birazını öğrenmeye başlayalım;
İlk önce size sözsüz iletişimin bir unsuru olan Renklerin Dili‘nden bahsedeceğim.
Mavi ve Koyu Tonları
Mavi bir kere iştah kapatıcı bir renktir, doğada mavi yiyecek çok ender bulunur. Mavi yiyecekler insana itici gelir çünkü ilk çağlarda atalarımız yiyecek ararken zehirli yada bozulmuş yiyeceklerden uzak durmayı öğrendiler. Genelde bu yiyecekler mavi, mor yada siyah olarak görünüyordu. Bu konuda yapılan deneyler sırasında katılımcılara mavi boya katılmış yiyecekler ikram edildiğinde hemen hemen hepsi iştahını kaybetti. Onun için fast food tarzı yerlerin duvarları, sandalyeleri vs. hiç bir zaman mavi olmaz. Daha çok iştahı açıcı bir renk olan kırmızıyı kullanırlar.
Mavi, sinir sistemini rahatlatır. Rahat düşünmeyi sağlar, Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır. Türkiye’de Renklerin Adamı olarak bilinen Metin Yahya Üster Bursa Setbaşı köprüsünü yaşanan intiharlardan dolayı Marshall sponsorluğunda maviye boyatmış ve istatistiki raporlara göre intiharların azaldığı görülmüş. Ama ne yazık ki geçen gün setbaşı köprüsünden geçerken mavi rengi kaldırdıklarını tekrar koyu bir renge boyadıklarını gördüm.
Gelelim Koyu Mavi‘ye
Önemli, güvenilir ve Ciddi görünmek için kullanılan bir renktir. Kozmik renk olarak kabul edilir; sonsuzluğu, otoriteyi, verimliliği simgeler. O yüzden dünyadaki firmaların yarıdan fazlası logolarında koyu mavi (lacivert) kullanır. Lacivert giyen kişiler kendilerini çok daha karizmatik ve inandırıcı hissederler. İnsanların üzerinde başarılı ve güçlü imajı bırakır.
Bu işe en çok önem veren Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanları konuşmalarında arka fon olarak hep bu rengi seçerler. 2008 Amerikan seçimleri kampanyası boyunca her iki adayda hep koyu mavi tonları kullandılar. Obama‘nın web sitesine bakın ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Şimdi bir kaç fotoğrafı inceleyelim.
Bir başka konuşması
Bir başka konuşması, yine aynı fon
2008 Amerikan seçimleri Cumhuriyetçi parti adayı John McCain
Hillary Clinton arkafon yerine elbisesinde koyu maviyi tercih etmiş
Fakat burada yine arkafona dönmüş :)
Sözsüz iletişim konusunda yaptığım çalışmaları “Liderin Beden Dili” adlı bir kitapta toplayacağım. Kitaptan güzel bölümleri, aynı bu yazıdaki gibi sizlerle paylaşacağım.
En kısa zamanda bitirmek istiyorum. Bu arada renklerin dilinden devam edeceğiz. Yeni yazı yakında…
Hakan Mengüç
Faydalandığım kaynaklar;
Metin Yahya Üster – Renklerin Dili
Ahmet Şerif İzgören – Dikkat Vücudunuz Konuşuyor
Yabancı Bir Kaynak: http://www.factmonster.com/ipka/A0769383.html
Siyah says:
Yine çok güzel bir yazı, bizi bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederiz.
29 Kasım 2009 — 15:09
Melisa Yüce says:
Vaav bu konulara bu kadar dikkat edildiğinin farkında değildim,
çok teşekkürler Hakan bey
29 Kasım 2009 — 15:15
Hülya says:
teşekkürler,
harika bir yazı daha
29 Kasım 2009 — 15:26
Erdem Bursa says:
kitabı sabırsızlıkla bekleyenlerden biri olacağım
29 Kasım 2009 — 15:27
Nesibe Antalya says:
yazılarınızla bizi blgi ışığınızla aydınlattığınız için sonsuz teşekkürler kitabınızı sabırsızlıkla bekliyorum
29 Kasım 2009 — 15:39
bUSE says:
yazılarınızı yeni keşfettim, hepsi birbirinden güzel, bilgilendirici…
29 Kasım 2009 — 15:44
neşe says:
Kilo vermek isteyenlere diyetisyenler genelde mavi tabak kullanmalarını tavsiye eder.Sebebi bu demek:)
29 Kasım 2009 — 15:53
hakanmenguc says:
Bunu bilmiyordum, güzel bilgi, teşekkürler Neşe :)
29 Kasım 2009 — 15:58
Eflatun says:
Cok yararli bilgiler bunlar bence.
29 Kasım 2009 — 17:55
Ying Yang says:
Renklerin. canlıların psikolojisi üzerindeki etkileri tabii ki çok önemli… Bir kez daha hatırlattığınız için teşekkürler, Hakan Bey.
29 Kasım 2009 — 19:09
Ying Yang says:
Şu da bir gerçek ki, giyim tarzı , makyaj, seçilen takılar kişinin karakterini, yaşam felsefesini yansıtıyor….
29 Kasım 2009 — 19:12
burcu says:
bunları işim dolayısıyla eğitimini almıştın inanım bilmek ve bu konuda bilinç davranmak size kazandırıyor ama sadece renk değil tabiki rengi kulladığınız kıyafetlerde önemli :)))
29 Kasım 2009 — 20:16
gülyol says:
saolasın hakan bey….renkler konusunda daha dikkatli olucam artık…sizi geçte olsa tanığım için mutluyum….yazılarınızı ilgiyle okuyorum…tşk. hoşçakalınş,iyi bayramlar dilerim…
29 Kasım 2009 — 20:34
gürsel says:
hayatta bir çok şeyi ıskalayıp yada gülüp geçerek önemsemiyoruz. ama bu yazıda da görülüyor ki renk deyip tek hecede söylediğimiz bir ismin bile günlük yaşantımızda büyük bir etkisi var!
29 Kasım 2009 — 20:39
şule hoca says:
öğretmenlik yaparken kılık kıyafetin en az bilgi kadar önemli olduğunu öğrencilerimi çok etkilediğini farkettim.ancak bu bir yaşam tarzı .insan bir bütün,bunlar kolay öğrenilen şeyler değil.varsa var
29 Kasım 2009 — 23:01
Ayşe Döner says:
ilkokul üniformaları bu tüzden mavi mi seçildi aceba?
30 Kasım 2009 — 00:54
lala says:
cok guzel bir yazi devamini heyecanla bekliyorum
03 Aralık 2009 — 23:15
karmançormancı says:
Metin Yahya Üster’ e yıllar önce gitmiştim. Aura fotoğrafımı çekmişti. Sarı turuncuydu renklerim. Ben renklerin gücüne önemine inananlardanım. Bence insanlar daha renkli giyinseler (en azından iççamaşırlarını, çoraplarını, :) ) ruh hallerindeki değişimi hissederler.
Bazı renkler neşe huzur veriyor bazıları ise durgunluk bazen de kasvet. yeşiller azaldıkça belki de saldırganlaştık. Etraf gri, kahverengi, siyah. Yeşil mavi pembe turuncu nerde ..pek yok.
yaşasın rengarenklik :)
07 Aralık 2009 — 15:02
Deniz ve Güneş says:
Renklerin gücünün önemli olduğunu bilir geçerdim. Bilip geçmenin ötesinde dışa yansıyanların da ne kadar önemli olabileceğini yeni farkediyorum. Hakancım çok teşekkürler.
Kitabını bekliyoruz. Sevgiyle.
17 Aralık 2009 — 09:16
celil says:
Yorum yapmak için sunan kadar bilgi sahibi değilim ama iş beğenmekse mükemmel teşhis..
30 Aralık 2009 — 20:12
hallaci mansur says:
güzel bir yazı olmuş umarım diğer renklerin de hangi anlamı taşıdığını başka bir yazısında değinir gerçektende renklerin önemi çoktur eskiler renklerle de tedavi yapmış yani her renk biraz yoğunlaşmış enerjidir ve evrenin de aslı tek yapılı enerjidir hakan beye çok teşekkürler saygılar
08 Ocak 2010 — 08:24
nezihe says:
çok doğru.. facebook,twitter ve myspace logoları da mavi… yiyecek içeceklerden d bi pepsi logosu mavi, bir de my fish evimin yakınında ki o da kapandı zaten..
19 Nisan 2010 — 22:23
HÜLYA says:
Obamanın gözlerinden belli karizması renge gerek yok ,sözümün eriyim diyor,Clinton da kaypakımdır diyor ,heleki Bush hiç güvenmeyin geçmiş öfkelerim var diyor babadan almış,Hilary ise yıkılmadım ayaktayım dercesine gömdüğü acılarını gözlerinde yansıtıyor güçlü görünmeye çalışsada.Ben önce gözlerine bakarım insanın.
Renk ahengi elbette doğru, ruh halimize göre renkler seçtiğimizden ,zaten maviyi taşımak isteyene sarı yı kullandıramazsınız teklifi bile olmaz.Bilinenleri kaleme dökmek bu her şey zaten olması gerektiği gibi olmakta.
Yazılarınızı ve görüşlerinizi seviyorum,kişisel gelişim adına herşey ilgimi çeker ve amacımda bu alanda hizmet etmek halkı mıza …
SAYGILARIMLA.
10 Mayıs 2010 — 11:28
arap kara says:
…
03 Haziran 2010 — 21:37
englishteacher says:
güzel bir paylasim tesekkurler devami en kisa zamanda gelir insallah..
11 Aralık 2012 — 18:39
Ramazan Us says:
bilinçaltı etkileşim ve ikna teknikleri, özellikle eğitimde bilinçaltı tekniklerin kullanılması konuları ilgimi çekiyor. internette araştırma yaparken yazınızı okudum. ağzınıza ve yüreğinize sağlık
14 Ekim 2014 — 15:38