Uzun yaşamakla ilgili makale, kitap yazı vb. konular uzun zamandır ilgimi çekiyor. Bu alanda araştırma yaptıkça pek çok bilgi ile karşılaştım.
Zaman içinde bilim adamlarından tutunda bir çok farklı görüşten kesimin uzun yaşamla ilgilendiğini ve epey mesafe katettiğini gördüm. Bilim adamı Baird T. Spalding ”Ölümsüz üstadların yaşam ve öğretisi” kitabında Tibet’te 500 -600 yaşındaki insanlarla karşılaştığını yazıyordu. Tabii ki bilimsel kanıtlar sunmuyordu sadece gözlemlediklerini yazıyordu.
Baird T. Spalding’in fikirleri çok uçuk bulunurken Cambridge araştırmacısı Prof. Aubrey de Grey insanların 1.000 yıl yaşayabileceğini iddia ediyor ve konuda çalışmalarını halen sürdüyor. TED Talks‘ta yaptığı konuşmada (bu konuşmayı Türkçe altyazılı buradan izleyebilirsiniz) çalışmalarının bir özetini bulabilirsiniz.
100 Yaş Üstü Yaşayanlar Kulübü artıyor.
1950’li yıllarda 100 yaşını geçmiş insanların sayısı 2 bin – 3 bin kişiyken 2016 itibari ile 350 bin kişiyi geçmiş. 21. yüzyılın sonunda da bu rakamın 6 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Eğer dünyada yapacağınız çok iş varsa siz de bu kulübün üyelerinden olabilirsiniz. (Kaynak: NTV)
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) internet sitesinde yer alan verilerine göre, 2015’te 100 yaşı aşkın tam 5 bin 923 kişi var.
Sayısı 5 bin 293 olan “asırlık çınarların” yüzde 85’ini kadınlar oluştururken, erkeklerin oranı 14,2’de kaldı.
164 Yıl Yaşayan Zaro Ağa
Zaro Ağa, bazı kaynaklara göre 1777’de Bitlis, Mutki, Meydan köyünde doğmuştur. 18. yüzyılın sonlarına doğru İstanbul’a gitmiş ve Selimiye Kışlası, Ortaköy ve Tophane camiilerinin inşaatında çalışmıştır. 50’li yaşlarında uzun yıllar İstanbul hamal topluluğunun başında kalmıştır. Daha sonra operatör Emin Bey‘in şehreminliği zamanında belediye serhademeliğine getirilmiş ve bu vaziyeti ölümüne kadar sürdürmüştür. Böylece son günlerini İstanbul’da geçirmiştir ve aynı şehirde ölmüştür.
Ölümüne yakın ise kapıcılık yaptığı söyleniyor.
Dünya basının odak noktası olmuş ve dünyanın en uzun yaşayan insanı olarak 1925’te İtalya’yı 1930’da Yunanistan’dan hareket ederek Amerika’yı, 1931’de İngiltere’yi ziyaret etmiştir.
Zaro Ağa “Bol Bol Yoğurt Yeyin” diyor;
Zaro Ağa, erken yediği akşam yemeklerinde sofrasında sadece yoğurt ya da sadece ekmekle ayran bulundururdu. Tam 100 yıl bu alışkanlığını değiştirmedi. Uzun yaşamak isteyenlere; “Bol bol yoğurt yeyin!” derdi. 164 yıllık hayatında tam 20 kez evlendi.
Ölümü
Zaro Ağa yaşamı boyunca 10 padişah görmüş ve 164 yaşında vefat etmiştir.
256 Yıl Yaşayan Li Ching-Yuen
Çinli dövüş sanatları ustası ve uzun yaşam araştırmacısı olarak nam salan Li Ching-Yuen 1677`de Chyi Jiang Hsie, Szechuan köyünde dünyaya geldi.
Li Ching-Yuen hayatının büyük bölümünü dağların eteklerinde bitkiler toplayarak ve uzun yaşamın sırlarını araştırarak geçirdi. Uzun ömrünün ilk 70 yılını uzun hayatın, sonsuz yaşamın sırlarını arayarak geçiren Li Ching Yuen, 1748 senesinde 71 yaşındayken Çin ordusuna dövüş öğretmeni ve taktik danışmanı olarak katılmak üzere Kai Hsien`e taşındı. 1927 yılına kadar bu görevini icra ettiği biliniyor.
Li Ching-Yuen 1927 yılında ordudaki görevinden emekli olup eve döndükten bir yıl sonra öldü. Bazıları onun doğal nedenler yüzünden öldüğünü söylese de bazı kaynaklar ölmeden önce “Bu dünyada yapmam gereken herşeyi yaptım. Artık eve gidiyorum” dediğini iddia ediyor.
Uzun yaşamın sırrı sorulduğunda Usta Li Ching Yuen’in cevabı her zaman şunlardı:
-Temiz bir kalbin olsun
-Bir kaplumbağa gibi otur
-Bir güvercin kadar hayat dolu yürü
-Bir köpek gibi uyu.
“150 Yıl Yaşayabiliriz” kitabının Yazarı Prof. Mikhail Tombak diyor ki;
Mikhail Tombak diyor ki; İnsan bedeni büyük bir enerji sistemidir ve bu enerji sürekli olarak değişip, dönüşür. Bedenimizdeki tam bir enerji değişimi döngüsü yedi yıl sürüyor ve bu arada hücrelerimiz de yenileniyor. Yaşamımızda böyle yirmi iki döngü bulunuyor ki, biriken enerjiye bakıldığında 150 yıl yaşayabileceğimiz ortaya çıkıyor. Ancak, öncelikle zihnimizden başlayarak, kendi kendimize yaşam süremizi sınırlıyor dolayısıyla doğanın bize sunduğu kapasiteyi tam olarak kullanamıyoruz. Bu kitap neyi, nasıl, neden yaparsak bu kapasiteyi çok daha uzun ve sağlıklı olarak kullanabileceğimizi anlatıyor.
Uzun yıllar Moskova Sağlık Bilimleri Merkezi?nin başkanlığını yapan Profesör Mikhail Tombak mucizevî diyetlerden veya ilaçlardan söz etmiyor; sağlığımızı korumaya ve sürdürmeye yarayan temel ilkeleri açıklıyor. Sağlığımız ile beslenmemiz, nefes almamız, fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarımızı karşılama biçimimiz arasındaki ilişkileri anlatırken kolayca uygulanabilecek öneriler yapıyor. İşte Mikhail Tombak’ın önerilerinden bazıları:
- Uzun yaşamın en önemli sırlarından biri doğru nefes almaktır.
- Her gün ardışık olarak sıcak-soğuk duş alın; kan dolaşımınız düzelecek, bağışıklığınız güçlenecektir.
- Bedeninizin dış temizliğinin yanı sıra iç temizliğini de yapmalısınız, kalınbağırsağınızı, karaciğerinizi temizlerseniz, gençleşirsiniz.
- Erimiş buzdan elde edilen su, hücrelerimizdeki suyla aynıdır; bu suyu için.
- Boğazınız ağrımaya başladığında bir dilim limon emerseniz bakteriler yok olacaktır.
Uzun Yaşamın Sırlarını Özetlersek;
Tibetli Rahipler uzun yaşam için, “Genç kalmak istiyorsanız, genç gibi hareket edin, genç gibi düşünün, genç gibi yaşayın” diyorlar.
Zaro Ağa “Kendinize iyi bakın, bol bol yoğurt yeyin” diyor.
Li Ching-Yuen “Temiz bir kalbin olsun, kaplumbağa gibi otur, güvercin gibi hayat dolu yürü, köpek gibi uyu” diyor.
Prof. Mikhail Tombak “Doğru nefes alın, sağlığınızın kendi ellerinizde olduğunu unutmayın” diyor.
Not: Bu yazı 29 Eylül 2009 yılında yazdım. 2016 Haziran ayında ise bazı istatistikleri katmak için güncelleme yaptım. Yukarıdaki yazı daha çok psikolojik ve bitkisel yollarla yaşamı uzatmak ile ilgili idi. Bu yazıdan 7 yıl sonra teknolojik gelişmeler ışığında insan ömrünün nasıl uzatılacağı ile ilgili yeni bir yazı dizisine başladım. Sıradaki yazıyı buradan okuyabilirsiniz.
Merve says:
çok kaliteli bir yazı olmuş, teşekkür ederim.
04 Ekim 2010 — 20:32
Sezgi says:
harika bir yazı…
28 Ekim 2010 — 17:32
canpako says:
green day 70 yaşına geldiğinde kendıne sor, daha uzun yasamak ıstıyormuyum dıye ,verecegın cevap kesınlıkle evet olacaktır emin ol:))
28 Kasım 2010 — 19:26
ömer afşar says:
gerçekten uzun yaşamak mümkün kafkaslarda bol oksijende yaşayan bol bol kefir içen kafkas halkının uzun yaşamaları tesadüfmü kesinlikle değil en iyi ilacın ve gıdanın doğru nefes almak olduğundan eminim kendimize gözümüz gibi bakmalıyız bu dünyaya bir daha gelme şansımız yok
30 Mart 2011 — 11:08
feka says:
orda bir kitaptan bahsedip yine o kitapta 500 600 yıl yaşayan insanlar varmış diyorsunuz.sahi bunu nasıl diyorsunuz ?hadi o kitabın yazarı demişte. birde 1000 yıl yaşanabileceği üzerine araştırma yapanlar var.kesinlikle mümkün değil demiyorumda, henüz olmayan bir olguyu nasıl gerçekmiş gibi yazıyorsunuz tibetli rahipler 500 600 yıl yaşıyorsa halen o kadar olmasada yaşaynlar olmalı orada değilmi? bilim adamları akaşa yayınevinin yazarları kadar bilmiyolarmı o adamlardan birini incelemeyi? bu arada manipulatör çok etkilemişti beni cine 5 te tesadüfen gördüm ve sizin üzerinize internetten birşeyler okudum son geldiğim nokta bu bilimsel olmayan noktamı? ama bunları ben yazmadımki diyebilirsiniz ama bu yazılanların henüz bilimsel bir netliği yoktur diyede bir paragraf açabilirdiniz.saygılar sevgiler.
16 Nisan 2011 — 04:02
XQR4N says:
Bence yanlış önemli olan 100 yıl yaşamak değil o 100 yılı 50 yıla sığdırabilmektir.
10 Temmuz 2011 — 19:55
OFELIA LUCIFER says:
önemli olan 100 yıl ı 50 yıl a huzur içinde ve faydalı sığdırabiliyorsak bir 100 yıl daha yaşamak ;) elbette..
20 Aralık 2011 — 22:26
OFELIA LUCIFER says:
Ölüm ile burun burna geldiğimizde, büyük bir arzu içersinde daha çok yaşamak isteriz.. Bir dakika, bir saniye hatta bir salise bile önemlidir o vakit. İşte bu nedenle yaşanım değerini bilip sağlıklı beslenip ve tabii sıkça meditasyon yapıp Hakan bey gibi insanların neslinin çoğalması için çaba sarfedip geleceğe umutla sarılmalıyız.. :)
Yüzümüzden tebessüm eksik olmasın ve daima pozitif enerji verelim ki çoğalalım..
Ne dersiniz?
20 Aralık 2011 — 22:31
hakanmenguc says:
Güzel düşünceleriniz için teşekkürler…
20 Aralık 2011 — 23:20
hakan ekin says:
Güzel bir yazı elinize sağlık.
Uzun yaşamak güzel ama insanın içine sızıza düşmüyor değil. Biz bunu başarabilsek bile acaba sevdiklerimiz, hele ki çocuklarımız bunu başarabilir mi?! İnsan yaşadıkça bir çok dost edinebilir, bir çok insanı sevebilir, bağlanabilir. Ya kaybetmeye dayanabilir mi!!
Allah herkese sağlıklı ve uzun bir ömür versin.
07 Mart 2012 — 11:28
Takipçi says:
Hakan abi kişisel gelişim kitaplarını okumayı sevdiğim için “Tibet?te 500 -600 yaşındaki insanlarla karşılaştığını yazıyordu.” bu bilgiyi ben de duymuştum. Hatta ölümsüz insanların olduğunu söyleyenler var :). Böyle şeyler okuyunca ister istemez ben de “nasıl uzun yaşarım” diye araştırırken yine senin yazına ulaştım :).
Genlerimiz değiştirilseydi ve daha zeki, daha uzun ömürlü insanlar yaratılsaydı keşke. Biz de böyle doğsaydık yüzlerce yıl yaşardık. Okuduğumuz hiçbirşeyi unutmasaydık bilim ve teknoloji çok daha hızlı gelişirdi. O yüzden insanın 500 yıl yaşamasını engelleyen yine insan. Ölümsüz bile olabilirdik oysa…
09 Haziran 2012 — 17:41
Mosap Stone says:
İlginç! İnsan oğlu uzun yaşamın sırlarını araştırmaktan hiçbir zaman vaz geçmeyecek.. Ancak şunun da farkında değiller; Uzun bir yaşamdan ziyade sınırsız bir yaşam zaten ölüm sonrasında bizi bekliyor olacak!… Bunun için çalışmak güzel eserler ve gönillerde güzel duygular bırakmak varken neden sadece bu dünyada yaşayıp yok olacakmışız gibi ölmemenin çarelerini arayıp aslında bilinç altımıza sürekli ölüm ve korkuyu empoze ediyoruz ki?… Benden siz dostlara acizane bir tavsiye; BİR YARATICI VAR VE O BİZİ EN MÜKEMMEL ŞEKİLDE YARATTI (Bunu bedeni 4 yıl boyunca inceleyen bir fizyoterapist olarak söylüyorum!) HAL BÖYLEYKEN DÜNYA TATLARINI BİRAZ DAHA TATMAYI DÜŞÜNECEĞİNİZE ÖLÜM SONRASINDA DAHA GÜZEL TATLARI NASIL KAZANIRIM DİYE KAFA YORUN!… SEVGİYLE VE GERÇEK BİR AKILLA KALIN…
26 Ağustos 2012 — 18:04
Mosap Stone says:
İlginç! İnsan oğlu uzun yaşamın sırlarını araştırmaktan hiçbir zaman vaz geçmeyecek.. Ancak şunun da farkında değiller; Uzun bir yaşamdan ziyade sınırsız bir yaşam zaten ölüm sonrasında bizi bekliyor olacak!… Bunun için çalışmak güzel eserler ve gönüllerde güzel duygular bırakmak varken neden sadece bu dünyada yaşayıp yok olacakmışız gibi ölmemenin çarelerini arayıp aslında bilinç altımıza sürekli ölüm ve korkuyu empoze ediyoruz ki?… Benden siz dostlara acizane bir tavsiye; BİR YARATICI VAR VE O BİZİ EN MÜKEMMEL ŞEKİLDE YARATTI (Bunu bedeni 4 yıl boyunca inceleyen bir fizyoterapist olarak söylüyorum!) HAL BÖYLEYKEN DÜNYA TATLARINI BİRAZ DAHA TATMAYI DÜŞÜNECEĞİNİZE ÖLÜM SONRASINDA DAHA GÜZEL TATLARI NASIL KAZANIRIM DİYE KAFA YORUN!… SEVGİYLE VE GERÇEK BİR AKILLA KALIN…
26 Ağustos 2012 — 18:06
HAKAN says:
Bir insanla karşılaşırsınız 45 yaşındayım der ama 35 gösteriyordur.Bazılarımız için zaman yavaş işler.Yiyecek, doğru nefes ve diğer bazı nedenlere bağlı olarak vücudun yıpranma süresini yavaşlatmak mümkünse 600 yaşındaki insanların olma olasılığı da yüksektir.Bir-iki şeyi doğru yaparak 45 yaşındaki 35 yaşında görünüyorsa her şeyi doğru yaparak 600 yaşındaki de 40 yaşında görülebilir.
30 Aralık 2012 — 00:16
ahmet says:
600 yaş olur mu akla biraz zor
27 Mayıs 2013 — 18:39
mustafa says:
yaşlanıp ölmek yerine normal ölmeyi tercih ederim dxd
30 Mart 2014 — 08:12
mehmet says:
200 yıl yaşamak……….. ama 30-40 yaş arasındaki yaşanan yavaş ve kaliteli yaşam kadar iyi değildir.
09 Nisan 2014 — 18:17
sanane says:
kadin ne anlatiyo onu bile anlamadin
08 Mayıs 2014 — 15:04
ertenAYNA says:
yaşamak güzel,sağlıklı yaşamak ve yaşlanmak çok daha güzel,hele verimli verimli üreterek ölümsüzleşecek eserler vererek ıoo,150 hele heledahadafazla yaşamak harikulade bir şey…..çok yaşamalar……..
21 Aralık 2014 — 12:42
UMİT says:
UZUN YAŞAMAK HATTA ÖLÜMSÜZ OLMAK MÜMKÜN PLAN PROJE HAZIR ÇOK BASİT AMA MALİYETİ YÜKSEK efsanelere konu olmuş hatta filimleri bile yapılmış bilim kurgu olarak izliyoruz ama gerçek :)) akıl bedava :))
08 Ocak 2015 — 13:38
melahat says:
çok şaşırtıcı sinsilikte yapmamak gerek sanırım zamanında bununla ilgili bir video izlemiştim http://www.ulkeblog.com/2015/08/uzun-yasamin-sirlari.html
09 Ağustos 2015 — 19:13
Mehmet says:
Ölüm güzel şey budur perde arkasından haber hiç güzel olmasaydı ölürmüydü peygamber . Ölmek sevgiliye kavuşmak ve onun cennetine girmek için ilk adımdır ne diye bu kavuşmayı uzatmayı isteyelim ki eğer ruh sahibiyseniz şimdiden ölümsüzsünüz ölüm sadece ruhun boyut değiştirmesidir dünya sahnesi kapanır ahiret sahnesi açılır biraz daha derin düşünelim arkadaşlar
15 Aralık 2015 — 14:44
Ahmet says:
Güzel bilgiler, çok özel bir derleme teşekkürler. Fakat bir sürçü lisan olmuş sanırım o da ilk cümleniz; İnsan ömrünü uzatmak hep ilgi alanlarımdan biriydi.
Teşekkürler
21 Aralık 2015 — 15:01
mustafa kayan says:
Teşekkür. Faydalandım. Kendini,çevreni geliştirip dürüstlüğe hizmet et. Dürüst olarak ve dürüstlüğü , namusluluğu yayarak yaşamak görevdir. Birbirine dürüst olanların yaşamı berekete yönelir
11 Mart 2016 — 22:53
Buse Kaplan says:
Baştan sona keyifli okudum, insan hayatı boyunca hep bir uğraşla meşgul olmalı…
19 Haziran 2016 — 04:25