Kullandığınız kelimeler hayatınızı ne kadar etkileyebilir?
Çok, hem de çok. Bunu inceleyen psikolojinin bir alt alanı bile var. Adı ‘Dönüşümsel Dilbilgisi’, ‘Psikodilbilim’ de deniyor. Kuruculuğunu da Noam Chomsky yapıyor. (Ayrıca Edward Sapir ve Prof. Benjamin Lee Whorf‘da bu alanda araştırmalar yapmış ve hipotezleriyle bu alana katkıda bulunmuşlardır.)
Noam Chomsky özellikle herhangi bir durumu ifade etmek için kullanılan kelimenin psikolojik ve sinirsel durumda farklılıklar yarattığını gözlemlemiş. Sözgelimi şöyle dediğinizi varsayalım, ‘Olayların nasıl bu hale geldiğini anlayamadım’, bir başkası da aynı durumu şöyle açıklasın, ‘Mahvoldum’. Sizce ‘mahvoldum’ kelimesi ile ‘Olayların nasıl bu hale geldiğini anlayamadım’ size aynı durumumu yaşatır?
“Kelimeler, tecrübelerimizi dizdiğimiz ipliktir”
Aldous Huxley
Kelimeler bizi güldürebilir, ağlatabilir, yaralayabilir ve iyileştirebilir. Bir Can Yücel şiiri dinlerken hüzünlenebilir, Cem Yılmaz‘ı dinlerken kahkahalara boğulabilir, çocuğunuzdan ya da en yakın arkadaşınızdan gelen bir söz sizde baş ağrısı yapabilir ya da sevgilinizden gelen güzel bir söz sizi dünyanın en mutlu insanı yapabilir.
Bunları hepsi kelimedir ama etkileri çok güçlüdür.
“Kelimelerin gücünü bilmeden, insanı anlamak imkansızdır.”
Konfüçyus
İster öğrenci, ister öğretmen, ister psikolog olun, kelimelerin gücünü her an kullanacaksınız ve bunları bilinçli bir şekilde kullanıp hayatınıza uygularsanız, kendinizde ve çalışma yaptığınız diğer insanlarda müthiş değişimler görmeye başlayabilirsiniz.
Ayrıca kelimelerin insan hayatındaki önemi bizim kültürümüzde de iyi bilinen bir şeydir, hatta bu konu ile ilgili atasözlerimiz bile vardır;
Tatlı dil yılanı deliğinden
Acı dil akıllıyı çileden çıkarır.
En keskin ve tehlikeli silah dildir.
Silah yarası geçer, dil yarası geçmez.
Silah bir kere, dil bin kere öldürür.
Gördüğünüz gibi bayağı ağır ifadeler var :)
Dr. Masaru Emoto da kelimelerin suyu nasıl etkilediğini gösteren araştırmalar yaptı. Masaru Emoto bu konudaki ilk çalışmasını 1999 yılında yayınladığı ‘Sudan Gelen Mesaj’ isimli kitabıyla duyurmuştur. Sonraları, daha fazla tanınmasına yol açan 2004 yapımlı What the Bleep We Know belgeselinde, çalışmalarına yer verilmiştir, aşağıda izleyeceğiniz ufak bir kesit de aynı belgeselden alınmadır.
Kelimelerin insan hayatı üzerindeki etkisini daha iyi anlamak isteyenler Anthony Robbins’in İçindeki Devi Uyandır (syf:255-283) kitabından faydalanabilirler.
Kelimelerin Bu Güçlü Etkisinden Kimler Yararlanıyor?
Kelimelerin güçlü etkisinden herkesin yararlanabileceğini söylemiştim, fakat bu konuyu en çok irdeleyen ve çalışan insanlar, satış işiyle uğraşanlar, reklamcılar ve televizyoncular. Hatta Amerika’da, İngilizce dili üzerinde araştırma yapılmış ve en ikna edici 12 sözcük belirlenmiş, bunlar; ‘Sen, para, kurtarmak, sonuç, sağlık, kolay, aşk, keşif, kanıtlanmış, yeni, güvenlik, garanti’ sözcükleriymiş. İnsanların bu sözcüklere diğerlerine nazaran daha fazla güvendiği ve daha fazla ikna edici bulduğu saptanmış. Onun için siz farkında olmasanızda bu kelimeler üzerinizde kullanılıyor, hatta siz bile bilmeden bunları kullanıyor olabilirsiniz.
Şimdilik hoşçakalın.
”Söz ola kese savaşı söz ola kestire başı
Söz ola ağılı aşı, bal ile yağ ede bir söz”
– Yunus Emre
Müge says:
Yine harika bir konuya değişmişsiniz. Kelimelerin önemli olduğunu çok güzel anlatmışsınız.
08 Eylül 2009 — 14:52
CAÇ says:
nedenilebilinir ki…
dopdolu feyiz alabileceğim insanlar keşfettim..
teşekkürler…
08 Eylül 2009 — 19:12
Samet says:
Mükemmel bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür.
Öğreniyor ve faydalanıyoruz.
09 Eylül 2009 — 00:10
canan says:
ben yeni bir okula başladığımı düşünüyorum…
bu okulda sınav yok…stres yok…ödev soran yok…:)) ilgi duyduğum araştırdığım konular üzerine yoğunlaşıp başarıyla mezun olacağımı düşünüyorum….ve diplomamla başaramayacağım hiç bir iş olmayacak…
09 Eylül 2009 — 10:22
Özgür-lük says:
Çok teşekkürler mükemmel bilgiler, bizi eğitiyor ve geliştiriyorsunuz.
09 Eylül 2009 — 10:52
hayal says:
çok teşekürler. bilgier çok geliştirici eğitici , devamını merakla beklıyrum ve takıp edıyorum.çalışmalarınızda başarılar dılerım tekrar teşekürler.
09 Eylül 2009 — 11:35
nezuş says:
süper bir yazı..gerçekten bilgilendikçe farkındalık olayına daha da yaklaştığımı anlıyorum.teşekkürler emeklerinize ve paylaşımlarınıza..
09 Eylül 2009 — 16:35
MİKROdev says:
Sizin de vurguladığınız gibi kelimelerin gücüne kesinlikle gereken önemi vermeliyiz. Ben de hayatımda sıklıkla dikkat ederim. Birinden birşey isterken bile ” alabilir miyim” demektense ” verebilir misin” demeyi tercih ederim. Deneyin sonuçları izleyin :)
Bir de yüzünüzde gülümseme yaratıp, birine kötü söz söylemeye çalışın :) Deneyin!
Her an daha iyiye…
10 Eylül 2009 — 16:04
IŞIK says:
Kelimelerin gücü gerçekten çok önemli.
Bir yerde okumuştum çok hoşuma gitmişti, sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sözler duygularımızı, duygular davranışlarımızı, davranışlar alışkanlıklarımızı, alışkanlıklar bizi oluşturur.
Hepinize sevgi ve ışık dolu günler.
Hakan çok güzel bilgiler paylaşıyosun bizlerle çok teşekkür ederim
10 Eylül 2009 — 16:31
NEVZAT says:
Kelimelerin gücü gerçekten etkileyici,diğer yazılarınızda olduğu gibi,sonsuz teşekkürler.
10 Eylül 2009 — 20:10
Adem Göksugüzel says:
Daha önce de duymuştum, hatta okumuştum fakat Hakan’ca bunları okumak başka oluyor…
Teşekkürler…
10 Eylül 2009 — 21:53
zeynep özkara says:
Bu konuda Adil mavişin eğitimiden sonra bize tavsiye ettiği bir kitap vardı. Bilinçalıtın gücü joseph murphy. Ordaki olumlama sözcükleri gerçekten müthiş..Bunu da burda paylaşmak istedim. su kristalleri videosunu biliyordum ama tekrar izlemek çok güzel teşekkürler.. çok eğitici bir site yapmışsın Hakan..harikasın..
11 Eylül 2009 — 01:31
Fırat Duman says:
çok teşekkürler, çok güzel ve ikna edici bir yazı olmuş. yazış tarzınızı beğeniyorum
12 Eylül 2009 — 16:32
Mükemmel Paylaşım says:
çok iyi hazırlanmış bir yazı, bizi bilgilendiridiğiniz için teşekkürler
14 Eylül 2009 — 20:37
ülkü says:
Çok önemli bilgileri bizimle paylaşıyorsunuz, iyi ki varsınız, paylaştıkça siz de büyüyorsunuz biz de…sağolun
18 Eylül 2009 — 22:19
anıl says:
inanın bildiğim konular çoğu ama onlara yeniden ulaşmak ve paylaşmak farkındalığımı artırıyor.
teşekkür ederim…
23 Eylül 2009 — 09:54
kübra says:
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz kelimelerin gücü kaçınılmaz gerçekten…İnsanın kendini motive etmesi ve pozitif düşünce gücüyle,hayatını daha yaşanılır kılması mümkündür……..
03 Ekim 2009 — 10:58
karmançormancı says:
Robbins’ in “İçindeki Devi Uyandır” kitabını çok severim. Bana çok katkısı oldu. Başucu kitabımdır.
15 Ekim 2009 — 13:15
Güls says:
Kelimelerin gücü sonsuzdur.. Dua da kelimelerden oluşur.. Dünya biz dua ettikçe dönermiş.. Ve ağzımızdan çıkan sözcükler kaderimizi tayin edermiş..
bir kaç yıl önce arama motorundan bir bilgiye ulaşmıştım. suyun hafızası var diye.. bugünlerde okuduğum bilgilerden de bedenimizin, organlarımızın hafızası olduğunu öğrendim..
Cidden ama cidden düşündürücü !!! Süper ve can alıcı bir konu.. paylaşım için teşekkürler :))
01 Kasım 2009 — 18:22
trinity says:
yeni yazılarınızı sabirsızlıkla bekliyorum…süpersiniz
11 Aralık 2009 — 11:57
Deniz ve Güneş says:
Gerçekten de çok aydınlatıcı bir yazı. Günlük hayatta kullandığımız kelimelere ve onların yaydığı frekanslara dikkat etmek gerektiğini bir kez daha hatırladım. Ne güzel. :) teşekkürler
17 Aralık 2009 — 09:26
deniz says:
harikasınız :)
09 Mart 2010 — 21:05
melek sushula says:
yogada altın ıkı kural vardır 1.si ne dusunuyorsan o sun 2.si ne yiyorsan o sun bu aksam dusuncelerim nlp konusu ıdı ve maıl geldı 2 si kelimelerin gucu ıdı yazı gozume carptı.su krıstallerı ıle ılgılı calısmadan haberdardım ama tabıkı ınsan kendı gıbı dusunenı kolay kabul edıyor .Bende oyle hatta semınerde bana gore kelıme gucu deyıp cuvallamıstım.Acısı b u yazıyla gectı .sevgılerle..
02 Haziran 2010 — 00:36
ülkü says:
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.daima pozitif düşünmeyi bana babam öğretti.bende bunun faydasını her zaman gördüm.içimdeki devi uyandır kitabını herkesin okuması lazım.sevgilerle..
10 Haziran 2010 — 18:03
zatürrika says:
yazılarınız genel olarak faydalı, okunması kolay,ilgi çekici nitelikte. resimlerin, alandaki kişilerin sözlerinin olması da insanın okuma isteğini artırıyor.Tek sorun ” tam öğreniyorum ” derken yazının bitmesi:( insanın tadı damağında kalıyor:) daha uzun ve detaylı yazılar bekliyoruz…paylaşımlar için teşekkürler..
20 Aralık 2010 — 18:38
ahmet ç. says:
evet neden erken bitiyor yazılar :)
04 Kasım 2011 — 13:10
hakanmenguc says:
bazıları uzun bazıları kısa :)
05 Kasım 2011 — 10:13
Aylin Sonmez says:
harika bir yazı
26 Kasım 2011 — 23:57
Yunus Kaymakcı says:
Düşünce ile dil ortak çalışır.Neyi düşünürseniz dilinize ; neyi söylerseniz ,düşüncelerinize dolayısıyla duygularınıza ve davranışlarınıza yansır. Düşüncelerinizi kontrol etmek istiyorsanız önce dilinizden yani kelimelerden başlamalısınız.Göreceksiniz çok şey değişecek..
Hakan Hocam, güzel ve etkili yazınıza katkı yapmak istedim..
Saygılarımla
27 Kasım 2011 — 00:41
hakanmenguc says:
katkınız için teşekkür ederim.
27 Kasım 2011 — 14:05
OFELIA LUCIFER says:
KATKILARIN İÇİN BİZ TEŞEKKÜR EDİYORUZ. MÜKEMMEL RUHU OLAN, AKILLI VE ÜSTELİK AKLINI DOĞRU ŞEYLER İLE MEŞKUL EDEN, ARAŞTIRMACI, GELİŞTİRMECİ, İYİLİK MELEĞİ MÜTHİŞ İNSAN.. BEN DE DAHİL OLUP SENİNLE FAYDALI ŞEYLERE ADIM ATMAK VE SENİN SAĞ KOLUN OLMAK, FAYDA SAĞLAMAK İSTİYORUM..
16 Aralık 2011 — 18:51
seher çınar says:
çok güzel yazı olmuş beğendim yazanın , anlatanın ellerine sağlık
23 Şubat 2014 — 20:04
semra yazıcı says:
Blogunuzda kelimelerin gücünü çok değişik açılardan ele almışsınız. Bu konuyla ilgili bende şahsi blog sayfamda (www.keyiflinotlar.com) farklı şekilde bahsettim. Ayrıca sizin blog sayfanızın içeriğinide beğendiğim için orada paylaştım.
Başarı dileklerimle…
31 Mart 2016 — 09:21