hakan mengüç 2014 web site altyazı seminer koçluk

İletişiminizin kalitesi, hayatınızın kalitesini belirler.

Hayat ilişkilerle büyür, ilişkilerin temeli ise iletişimdir.

Çoğu zaman anlatmak istediğimiz ile karşımızdaki kişinin anladığı arasında büyük bir fark olur. Bunun sebebi bizim iletişim kurarken nelere dikkat ettiğimiz ile yakından alakalıdır.

Mevlana demiş ki; ‘Ne kadar bilirsen bil, bildiklerin karşındakinin anlayabildiği kadardır.’ Doğru ama biz modern çağda bu sözü mecburen şu şekilde değiştirmeliyiz; ‘Ne kadar bilirsen bil, bildiklerin karşındakine anlatabildiğin kadardır.’

Peki nasıl anlatacağız, bu çok uzun bir konu ama ben size temelden başlayacağım.

Bir iletişim esnasında;

Kelimelerimizi,

Tonalitemizi,

ve Beden dilimizi kullanıyoruz.

Kitap okuduğunuzda sadece kelimelerle muhatapsınız, radyo dinlediğinizde hem kelimelerle hem tonalite ile, televizyon seyrettiğinizde ya da birini canlı izlediğinizde, kelime, tonalite ve beden dili ile muhatap oluyorsunuz. Peki bunların hangisi daha önemli;

Prof. Albert Mehrabian‘ın araştırma sonuçlarına göre iletişimde kelimelerin önemi %7, tonalitenin önemi %38, beden dilinin önemi ise %55…

Görüldüğü gibi aslında konuşan beden dilimiz, biz kelimelerle başka şey anlatırken beden dilimiz başka şey anlatıyor olabilir ve karşımızdaki insan kelimeleri değil, beden dilimizi dinliyor olacaktır.

Bu yüzden bugünden itibaren dikkat edin, ben ne anlatıyorum, beden dilim ne anlatıyor?

Aşağıdaki video konuşma yaptığım bir seminerden alıntı, bakalım beden dilinin önemini nasıl anlatmışım :)